Primul eveniment cultural din 2015 a umplut până la refuz Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului, unde joi, 22 ianuarie, a avut loc lansarea volumului „Oraşul Caransebeş între anii 1919-1941. File de monografie”, semnat de Constantin Brătescu. La manifestare au participat reprezentanţi ai administraţiei locale – primarul Marcel Vela, viceprimarul Filip Strejariu, city-managerul Nicolae Borcean, consilieri locali, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, oameni de cultură, istorici, conducători de instituţii, cadre didactice şi elevi.
În discursul său, primarul Marcel Vela a numit volumul semnat de Constantin Brătescu „o lucrare de excepţie”, lansarea acestuia având loc într-o sală unde s-au petrecut foarte multe evenimente evocate între coperţile acestei cărţi. „Aşa cum spunea Mircea Eliade, «Amintirile sunt icoanele timpului», cred că toată această perioadă de 22 de ani, cuprinsă în volumul de faţă, pentru noi, cei de azi, înseamnă o amintire importantă, înseamnă – în clipele când vom răsfoi aceste pagini – un exerciţiu de imaginaţie şi o trăire a realităţilor evocate din perioada interbelică, şi cred că pentru toate acestea trebuie să-i mulţumim domnului Constantin Brătescu”, a spus Marcel Vela.
În continuare, a vorbit despre autor şi despre carte Laurenţiu-Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, cel care, aşa cum a declarat, a lucrat mulţi ani sub conducerea lui Constantin Brătescu, un profesionist de la care a avut ce învăţa şi de la care învaţă în continuare, deoarece este „un exemplu de cărturar adevărat”. Şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale a mai adăugat că monografia Caransebeşului este extrem de amănunţită, abundând de date şi informaţii.
Luând cuvântul, P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, le-a spus celor prezenţi că evenimentul reprezentat de lansarea cărţii deschide şirul manifestărilor cultural-spirituale din anul aniversar pentru Episcopia Caransebeşului, în 2015 împlinindu-se 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului, iar Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a vorbit despre sărbătoarea culturală reprezentată de lansarea monografiei lui Constantin Brătescu.
Coleg cu autorul la Liga Scriitorilor din România – Filiala Timişoara, jurnalistul Adrian Crânganu, redactorul-şef al ziarului „7 zile”, s-a referit la modul amănunţit în care Constantin Brătescu prezintă evenimentele, filigranându-le, pur şi simplu, dar oferindu-i, în acelaşi timp, cititorului şi o lupă. Cartea – a mai spus ziaristul – e plină de atâtea informaţii, de atâtea răspunsuri, încât Constantin Brătescu, ne provoacă să scornim întrebări pentru ele.
Despre autor, dar mai ales despre oportunitatea scrierii unei asemenea cărţi despre Caransebeş, au mai vorbit Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, city-managerul municipiului, Nicolae Borcean, şi Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă.
Sonia BERGER
O relatare mai amplă de la acest eveniment cultural puteţi citi în ediţia tipărită a ziarului, care va apărea pe piaţă joi, 29 ianuarie.