Caransebeşul nu e pregătit să primească investitori!


Recent, un investitor italian care produce recipiente din plastic şi-a anunţat intenţia de a demara o investiţie pe teritoriul comunei Buchin.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o recent, de ce investiţia nu a fost făcută pe teritoriul municipiului Caransebeş, care are o altă deschidere şi dispune de personal calificat în mai mare măsură decât Buchinul, primarul Felix Borcean a declarat că investiţia ar fi trebuit făcută în municipiu, dar nu s-a reuşit păstrarea respectivului om de afaceri.

La Caransebeş nu e chiar aşa cum scrie pe panourile de la intrarea în oraş, conform cărora sprijinim investitorii. Eu sunt un foarte mare suporter al oricărei investiţii, dar noi nu suntem pregătiţi. Nu ştiu de ce am pus noi acele panouri atunci când le-am pus, pentru că orice firmă vine aici trebuie să facă totul într-un interval de timp foarte mare. Noi am înţeles că investitorii despre care vorbim erau foarte grăbiţi. La vremea respectivă, voiau ca în cinci, şase luni să înceapă investiţia, a trecut un an şi ceva de atunci, iată că au ales, tot Caransebeşul practic, proximitatea Caransebeşului, fiindcă nicio firmă nu vine pentru Buchin, să fim înţeleşi. Vine pentru că este exact spaţiul dintre o localitate rurală şi un centru important. Nu e vorba că acolo plătesc impozite la nivelul unei comune, asta nu e o problemă, noi putem să le oferim nişte facilităţi care tocmai la asta s-ar referi, dar restul facilităţilor nu le aveam pregătite. Buchinul, fiind la şosea, probabil că a avut pregătite şi apa, şi curentul, şi gazul, dar noi, în zona investiţională TMD, nu avem aceste facilităţi. Trebuia să le facem noi, şi se ştie cât durează toate avizele şi lucrările, şi mai sunt şi costisitoare. Noi trebuie să ne gândim, dacă vrem investitori, în primul rând trebuie să fim pregătiţi, să avem aceste facilităţi, dar nu ştii dacă e mai bine să le faci în caz că vine cineva, sau să foloseşti banii pentru alte necesităţi. Care e prioritatea… Şi atunci, le-am spus: nu este forţă de muncă în Caransebeş, deşi pentru o întreprindere aşa cum voiau ei, cu vreo 50 de locuri de muncă iniţial, probabil că s-ar fi găsit. Dacă le creează facilităţi celor din mediul rural, transport şi bonuri de masă, şi salarii mici, probabil că vor avea succes”, a spus Felix Borcean.

Edilul a adăugat că acesta este singurul investitor interesat de Caransebeş în ultimul timp, dar că în zonă există locuri de muncă şi la TMD Friction, şi la Caromet, Benning, Chiulan sau Bordnetze.

Sonia BERGER