Ziua Armatei Române a fost sărbătorită la Caransebeş printr-o serie de manifestări dedicate cinstirii zilei de 25 octombrie 1944, când a fost eliberată ultima palmă de pământ românesc, unul dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre, dar şi profesionalismului şi cinstei cu care soldaţii români ne reprezinta în diferite teatre de operaţii din întreaga lume. Festivităţile au debutat la statuia Generalului Ioan Dragalina, unde, după intonarea Imnului de stat, a fost oficiat un Te Deum de către un sobor de preoţi condus de pr. Consilier cultural Daniel Alic, cel care a prezentat şi mesajul P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului. „În vremuri grele, românul a găsit alinare în Biserică, în puterea lui Dumnezeu, dar şi sub scutul Armatei. Această mentalitate va continua şi va apăra valorile tradiţionale româneşti, spre slava lui Dumnezeu şi spre prosperitatea neamului nostru. În rugăciunile ei, Biserica se roagă zilnic pentru Armata română şi doreşte ca împreună cu aceasta să contribuie şi de aici înainte la păstrarea unităţii şi integrităţii României”, se preciza în mesaj.
La rândul lui, comandantul Garnizoanei Caransebeş, lt.-col. Goia-Ioan Marinescu, a vorbit asistenţei despre mândria de a fi soldat. „Prin tradiţie, depunem coroane de flori la monumentele dedicate eroilor noştri, ca un omagiu adus fiecăruia dintre cei căzuţi pe câmpul ţării sau dincolo de hotarele ei. Armata s-a transformat în pas cu cerinţele vremurilor, a dăinuit în timp, depăşind obstacole care păreau de netrecut, având ca temelie devotamentul, curajul şi sacrificiul. Românii au încredere în Armată pentru că este instituţia fundamentală a Statului”, a mai adăugat comandantul Garnizoanei.
În cuvântul său, primarul Marcel Vela a recunoscut că, de fiecare dată, în astfel de ocazii ne îndreptăm un gând pios de recunoştinţă faţă de eroi şi a reamintit celor prezenţi că anul trecut, la 25 octombrie, şi-a exprimat public nemulţumirea faţă de reducerile salariale din Armată şi frustrările la care sunt supuşii soldaţii români. „Anul trecut nu credeam că în 25 octombrie 2012 să avem şansa să avem un alt guvern în fruntea ţării, guvern care a început să restituie militarilor, dincolo de salarii, demnitatea de a fi oştean al patriei. Dragi militari, aveţi acum un ministru, Cornel Dobriţoiu, care este militar de carieră, care este alături de voi, apără Armata, care întotdeauna a fost în slujba ţării. Se vor reîntregi salariile, se va schimba legea prin care pensionarii militari erau pedepsiţi să nu mai lucreze în alte servicii, fiind considerată ilegală cumularea unei pensii cu un salariu cinstit. Faptul că în CSAT se discută acum de înzestrarea Armatei pentru ca soldaţii români să fie la nivelul celor din alte ţări NATO, faptul că se încearcă schimbarea în bine a ţării, toate aceste mă fac ca astăzi, de 25 octombrie, să privesc optimist viitorul Armatei şi viitorul României”, a mai spus Marcel Vela. Manifestările au continuat cu depuneri de coroane şi defilarea Gărzii de onoare.
Evenimentele au continuat la Cercul Militar, unde a avut loc vernisajul expoziţiei „Liviu Groza, la 80 de ani”, ce cuprinde volume semnate de istoricul militar, distincţii primite, documente originale şi fotografii, pe care col. (r) Liviu Groza, prezent la eveniment, a declarat că le va dona Muzeului din Caransebeş. „Aşa cum ştim cu toţii, istoria se întâmplă în fiecare zi. Armata română a luptat întotdeauna pentru independenţă, ostaşii s-au jertfit pentru popor, dar dacă nu ar fi oameni ca Liviu Groza, care să scrie despre aceste lucruri, să consemneze, să studieze în arhivele naţionale şi internaţionale pentru dezvăluirea adevărului istoric, atunci generaţiile viitoare nu l-ar mai cunoaşte, iar o parte din fiinţa noastră naţională ar dispărea”, a spus Ramona Moscovici. La rândul lui, primarul Marcel Vela a arătat că Liviu Groza este un om ales de Dumnezeu, în care a fost semănată o scânteie în copilărie, astfel încât, acum, la maturitate, scânteia să devină vâlvătaie. „Un foc al pasiunii, al creaţiei, patriotismului, al destinului, o Cruce pe care Liviu Groza a dus-o de-a lungul vieţii pentru a ne lăsa nouă şi generaţiilor viitoare dovezi, date, cărţi, evenimente, întâmplări reale ale trecutului nostru”, a mai adăugat primarul.
Manifestările dedicate Zilei Armatei Române au fost organizate de Primăria, Garnizoana şi Cercul Militar Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru” şi Biblioteca „Mihail Halici” din municipiu.
Carmen SENCO