Ziua de 13 iunie 2013 a avut pentru cetăţenii municipiului Caransebeş o dublă semnificaţie: sărbătoarea Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor.
În cadrul acestei Sărbători Naţionale, românii comemorează atât eroii care au căzut în Războiul de Independenţă, în cele două Războaie Mondiale, în Revoluţia din Decembrie 1989, cât şi alţi eroi ai neamului căzuţi în lupta cu nedreptăţile şi împilarea, la care au fost supuşi de unele regimuri apuse.
Anul acesta, comemorarea eroilor în Caransebeş – ca de fiecare dată în anii trecuţi – a fost organizată de Primăria municipiului, în colaborare cu Garnizoana şi Episcopia Caransebeşului, aceasta fiind şi una din Sărbătorile Bisericeşti Naţionale.
Comemorarea a început cu depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor de pe strada Muntele Mic, unde îşi au mormintele numeroşi eroi necunoscuţi din cele două conflagraţii mondiale, morminte ce au fost îngrijite în acest an de unităţile M.Ap.N. din garnizoană.
După depunerea coroanelor de flori la Monumentul din faţa B.C.R., închinat luptătorilor împotriva comunismului, a urmat ceremonialul militar şi religios din Centrul civic, desfăşurat în faţa Monumentului ce-l reprezintă pe Generalul Erou Ion Dragalina, nume de cinstire pe care-l poartă şi Filiala A.N.C.M.R.R. din Caransebeş.
Cu acest prilej, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale – viceprimarul Cornel Galescu şi city-managerul Nicolae Borcean –, a deputatului Dan-Laurenţiu Tocuţ şi a şefului Poliţiei Caransebeş, cms.-şef Nicolae Borteş, dar şi a unui numeros public, preotul paroh Luca Popovici a oficiat o slujbă de pomenire, după care au rostit alocuţiuni comandantul Garnizoanei, lt.-col. Viorel Petrariu, şi primarul Marcel Vela, cu referiri legate de importanţa şi semnificaţia Zilei Eroilor. „Pentru români, Sfânta Sărbătoare a Înălţării Domnului înseamnă şi Ziua Eroilor. Trebuie să ne amintim cu profundă recunoştinţă de toţi cei care s-au jertfit pentru ca noi să existăm de-a lungul istoriei, ca să avem o ţară întreagă, independentă şi suverană, în care să trăim liberi. Datorăm aceasta tuturor acelora care au făcut România Mare şi care, la 4 mai 1920, printr-un Decret-Lege au stabilit ca Sărbătoarea Înălţării să fie şi Ziua Eroilor. Astfel, România a devenit primul stat din lume care a decretat această zi ca Sărbătoare Naţională”, a spus lt.-col. Viorel Petrariu.
În continuare, comandantul Garnizoanei Caransebeş a făcut o incursiune în istorie, relevând faptul că, în teatrele de război, soldaţii români au plecat întotdeauna cu dezavantajul că luptă pentru interesele unei ţări aflate permanent în sfera de influenţă a Marilor puteri, însă extraordinara forţă vizionară a celor care ne-au condus destinele a transformat mereu România într-un partener redutabil şi într-un duşman de temut. Luptând fără echipamente corespunzătoare, românii au învins întotdeauna numai datorită calităţilor lor spirituale, animaţi de sentimente care, azi, cad în derizoriu.
„Neuitată rămâne jertfa atâtor ostaşi care, sub conducerea unor voievozi şi domnitori de renume, şi-au demonstrat capacitatea de luptă, dârzenie şi sacrificiu, cu toţi cei care au încercat să cucerească aceste teritorii. Teritoriul naţional, glia strămoşească, pământul patriei, sau orice altă sintagmă folosim pentru delimitarea perimetrului în care trăim şi muncim, reprezintă garanţia unei vieţi libere şi demne. În toate aceste locuri zac pentru eternitate trupurile celor care adună laolaltă toate părţile pământului nostru etnic, de la Nistru până la Tisa. Ei ordonează în chip solemn istoria noastră naţională, ei dau coerenţă şi sens existenţei noastre ca neam, care nu se încheie aici. Avem datoria să-i cinstim cu toată cuviinţa, ca oameni şi ca români, şi să ne rugăm creştineşte pentru odihna sufletelor lor. Să ne închinăm cu toţii, copiii străbunilor noştri martiri, cu adâncă emoţie şi respect, în faţa jertfei celor care au făurit poporul român şi au apărat cu preţul vieţii graniţele patriei, şi să presărăm pe mormintele lor sau la monumentele eroilor lacrimile recunoştinţei, aprinzând totodată o lumânare, care să le lumineze calea în veşnicie”, a mai spus lt.-col. Viorel Petrariu.
La rândul său, primarul municipiului, Marcel Vela, s-a adresat mulţimii prezente în Parcul Dragalina: „Poate că nu întâmplător astăzi este prima zi cu soare, prima zi în care Dumnezeu ne binecuvântează cu căldură şi cu bunăvoire, astfel încât, după multe zile ploioase, noi, aici, acum, să putem aduce un omagiu eroilor, să putem să ne închinăm smeriţi în faţa sacrificiului, în faţa jertfei lor. Pentru că ei, de acolo, din Cer, ne privesc, se bucură văzând că noi, cei care suntem acum contemporani, aducem un omagiu jertfei pe care au făcut-o de-a lungul timpului, în anumite locuri, în anumite momente grele pentru istoria poporului român, pentru evoluţia ţării noastre. Atunci, fiecare dintre ei, în momentul ales, în momentul în care destinul le-a fost marcat cu această jertfă, au lăsat acasă familiile, visele, dorinţele, nevoile, şi au plecat pe front, s-au retras în munţi, au executat misiuni, pentru siguranţa patriei şi pentru viitorul României. Cred că noi, români care ştim să apreciem această jertfă, români care ne închinăm în faţa acestui sacrificiu, trebuie să ne ridicăm la nivelul jertfei eroilor noştri”, a spus primarul municipiului, Marcel Vela.
Edilul caransebeşean a mai vorbit despre faptul că a fi astăzi patriot şi erou înseamnă a face tot ceea ce se poate pentru demnitatea României, astfel încât noi, ca popor, să fim respectaţi dincolo de graniţe şi să fim apreciaţi în lume, şi să ştie oricine că aici, pe aceste meleaguri, românii, înaintaşi noştri, toţi cei care de-a lungul secolelor au trăit, au muncit şi s-au jertfit pentru această ţară şi pentru acest popor, şi noi, urmaşii lor, merităm respectul lor.
„Această jertfă, acest patriotism, dincolo de lupta în tranşee, dincolo de a lupta pentru fiecare palmă de pământ sau de a pleca în teatre de operaţiuni militare, acum, pe diferite continente, înseamnă a face orice pentru a ne simţi mândri că suntem români, a face orice gest posibil pentru ca România să fie respectată şi apreciată. Şi aceste gesturi încep de la noi, oamenii simpli, care încercăm să ne facem cetatea respectată în lume, până la politicieni, miniştri, parlamentari, reprezentanţi diplomatici ai României, oameni care trebuie să ne reprezinte cu cinste, care nu trebuie să plece capul în faţa niciunui interes străin ţării. Pentru că această reprezentare, această demnitate de a reprezenta România, de la militarul care merge într-un parteneriat NATO, până la un preşedinte care merge în Consiliul Europei, ţine de o datorie naţională, o datorie morală, faţă de eroii noştri care au murit, jertfindu-se pentru noi, faţă de eroii noştri, care, de acolo, din Cer, trebuie să fie mândri de noi”, a mai spus Marcel Vela.
În acordurile Imnului Eroilor, intonat de fanfara dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, au fost depuse coroane şi jerbe de flori de către reprezentanţii Episcopiei Caransebeş, Primăriei municipiului Caransebeş, Garnizoanei militare Caransebeş, Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţiei Revoluţionarilor „21 Decembrie 1989”, Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie, Poliţiei municipiului Caransebeş, Detaşamentului de Jandarmi Caransebeş, Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, Muzeului Judeţeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Poliţiei Locale, Uniunii Social Liberale şi Liceului „Traian Doda”.
Parte din membrii Filialei A.N.C.M.R.R. „G-ral Ion Dragalina” şi veteranii de război prezenţi la comemorare, precum şi ceilalţi participanţi, prin gestul lor, de depunere a coroanelor de flori şi prin modul cum a fost organizat şi s-a desfăşurat ceremonialul, au ţinut să menţină trează conştiinţa locuitorilor urbei şi în special a tinerei generaţii, căci suntem datori, ca descendenţi ai acestor bravi eroi, să le cinstim memoria, iar dacă va fi nevoie, să le urmăm pilda de vitejie şi eroism, deoarece, aşa cum spune poetul: „Eroii nu ne părăsesc nicicând,/ Li se aud profunzi, prin secoli, paşii./ Noi trecem toţi, dar ei rămân vibrând,/ Mereu contemporani cu noi, urmaşii”. (Strofă din poezia „Eroii”, de Alexandru Andriţoiu)
Omagiul adus eroilor s-a încheiat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, constituită cu ocazia acestei Sărbători Naţionale, formată din militari ai unităţilor M.Ap.N., Pompieri, Jandarmi şi ai Poliţiei, care au defilat apoi prin faţa oficialităţilor şi a populaţiei prezente, în frunte cu Drapelul Tricolor şi în ritmul marşurilor interpretate de fanfară.
Adrian CRÂNGANU
Col. (r) Iosif ANDRONESCU
Membru al Comitetului Executiv al A.N.C.M.R.R. Filiala „G-ral Ion Dragalina”