Zilele trecute, la Palatul Ştefania din Timișoara a avut loc vernisajul expoziției „Am început să văd culorile”, o expoziție de artă naivă din Serbia și România, curatoriată de Andreiana Mihail, acţiune realizată de Asociația „Prin Banat”, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” .
Lucrările de artă sunt prezentate într-un mod inedit, într-o casă modulară de dimensiuni reale, construită în interiorul Palatului Ștefania.
Din cele 35 de lucrări prezentate, care nu au pretenția unui compendiu istoric-explicativ, ci mai degrabă compun un traseu printre temele dominante din arta naivă – munca, natura, familia, timpul liber, sărbătorile religioase și tradițiile, toate tratate simplu, fără a construi vreo analiză critică a realității, nouă aparţin muzeului caransebeşean, fiind donate de artistul plastic Mihai Vintilă, originar din oraşul de pe malurile Timişului şi Sebeşului.
„Mihai Vintilă s-a născut la Caransebeș în 1932 şi a încetat din viaţă în urmă cu trei ani. De profesie medic veterinar, el a început să picteze relativ târziu, în anul 1979. Este cunoscut, de asemenea, ca autor, el publicând numeroase volume dedicate artei naive, printre care celebrul «Dicţionar al artei naive din România», apărut în 2001 la Editura Timpul, primul de acest gen din ţara noastră. O lucrare care scoate în evidență măiestria artistică a lui Mihai Vintilă este «Castelul din dovleci», realizată în anul 2007, care se înscrie în caracteristicile artei naive prin cromatica vie, prin nota umoristică ce o sugerează personajele și prin atenția pentru detalii”, ne-a spus managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Diana Ţîrdea.
Expoziţia este una itinerantă, de la Timişoara ea urmând să poposească pentru câte o lună la Braşov, Oradea şi Bucureşti, pentru ca la Caransebeş să ajungă anul viitor, în cursul lunii februarie.
Bianca METEŞ