După cum am mai relatat, nu demult, în ziarul nostru, în şedinţa de Consiliu local din iulie 2012, aleşii caransebeşeni au aprobat Hotărârea privind angajarea uneia dintre cele mai importante case de avocatură din ţară, în vederea promovării acţiunii şi reprezentării intereselor municipiului Caransebeş în litigiul privind limitele administrativ-teritoriale cu comuna Buchin.
Miza era una importantă, având în vedere că, în timp ce Caransebeşul asigura toate utilităţile necesare (apă, energie electrică, canalizare, gaz metan), impozitele achitate de firmele care îşi desfăşurau activitatea pe terenurile disputate – Benning, Massiv, AWS, cu mii de angajaţi – erau vărsate la bugetul comunei Buchin.
Extrasele de Carte Funciară existente evocau proprietatea municipiului până în dreptul actualului sens giratoriu dintre cele două localităţi, mult peste grăniţuirea şi limita comunei Buchin, stabilită în mod artificial în urmă cu mai mulţi ani, ţinându-se atunci cont de perimetrul fostei Cooperative Agricole de Producţie din comună. În urmă cu doi ani, Marcel Vela, primarul Caransebeşului, afirma că se va demara acţiunea de recuperare în instanţă a teritoriilor ce au aparţinut Caransebeşului.
În urmă cu două luni, Tribunalul Caraş-Severin s-a pronunţat în respectivul litigiu, dând câştig de cauză municipalităţii de pe Timiş şi Sebeş, care solicitase respectarea limitelor de hotar din planurile cadastrale din anul 1913. Conform acestora, municipiul Caransebeşeste proprietarul de drept al terenurilor pe care în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea firme importante – AWS, Massiv Forest sau Benning –, fapt atestat şi de extrasele de carte funciară, documente de care nu s-a ţinut însă cont când s-a trasat cu ani în urmă limita teritorială a comunei situate la sud de municipiu. Experţii susţin că suprafaţa de 350 de hectare aflată în litigiu a fost inclusă nelegal în teritoriul administrativ al comunei Buchin.
Între timp, administraţia comunei Buchin a declarat recurs la decizia Tribunalului Caraş-Severin, cu toate că municipalitatea caransebeşeană şi-a arătat disponibilitatea de a stinge litigiul territorial-administrativ dintre cele două părţi. Astfel, conducerea Primăriei Caransebeşa propus edililor comunei Buchin să mai folosească terenurile în cauză până la sfârşitul acestui an, urmând ca din 2015 acestea să revină proprietarilor de drept.
„Am făcut o ofertă Primăriei din Buchin, să încaseze şi în acest an impozitele pe clădiri şi toate sumele defalcate care le revin din impozit şi TVA, iar municipiul Caransebeş să intre în drepturi începând cu 1 ianuarie 2015. Cei de la Buchin au refuzat oferta noastră de a încheia o înţelegere amiabilă, vor să continuăm procesul, ceea ce ne va obliga la toţi paşii legali, inclusiv de revendicare a unor drepturi financiare pe care Buchinul le-a încasat în mod eronat în ultimii trei ani. Oferta noastră de prietenie şi colaborare fiind refuzată, aşteptăm dreapta judecată la Curtea de Apel Timişoara. Indiferent cum se numeşte primarul şi indiferent ce Consiliu local va conduce cetatea Caransebeşului, trebuie să revendice toate proprietăţile care au aparţinut de secole locuitorilor acestei aşezări”, a declarat primarul Marcel Vela.
Sonia BERGER