Caransebeşul s-a rugat pentru Câlnic


Vineri, 4 martie, femei, bărbaţi şi copii din peste 70 de ţări şi regiuni s-au întâlnit pentru a celebra împreună slujbele ecumenice organizate în întreaga lume cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune, dedicată în acest an femeilor din Chile (America de Sud), care au ales ca slogan al evenimentului întrebarea „Câte pâini aveţi?”. La Caransebeş, această zi a fost celebrată de preoţii şi creştinii ortodocşi, împreună cu cei romano-catolici şi greco-catolici, printr-o slujbă specială oficiată la Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş”. Cu acest prilej, participanţii din peste 170 de ţări din întreaga lume s-au rugat pentru pace, pentru buna înţelegere între oameni, pentru un viitor mai bun pentru copiii din Chile, dar şi din toată lumea.

Chile este o ţară a contrastelor extreme, atât din punct de vedere geografic, cât şi politic, economic şi social. În Chile se găsesc, pe de o parte, frumuseţi ale naturii şi o mulţime de bogăţii ale solului, pe de altă parte ţara suferă puternic de pe urma sistemului economic, care a condus la mari diferenţe sociale şi la un nivel de trai mizer pentru cea mai mare parte a populaţiei. Marele cutremur din Chile, de la începutul anului 2010, le-a arătat oamenilor că trebuie să împartă ceea ce au, în mod solidar.

În România, Ziua Mondială de Rugăciune este sărbătorită de 40 de ani, în mai mult de 200 de localităţi, fiind organizată de  asociaţiile de femei ale Bisericilor şi de comitetele ecumenice locale. Manifestarea este cea mai importantă mişcare ecumenică la nivel mondial a femeilor creştine de toate confesiunile.

Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor a fost iniţiată în Statele Unite ale Americii, în urmă cu mai mult de 100 de ani. În România, această zi a fost marcată prima data în anul 1971, la Sibiu.

Carmen SENCO