În deschiderea şedinţei Consiliului Local Caransebeş de vineri, 29 decembrie, a avut loc ceremonia de înmânare a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului judokanei Loredana Ohâi şi căpitanului Dănuţ Nicola, cei doi sportivi neputând fi prezenţi la festivitatea din 1 Decembrie, când aceeaşi distincţie le-a fost acordată jucătoarei de tenis Patricia Ţig, atletei Liliana Dragomir (născută Danci) şi căpitanului Cosmin Ilie, comandantul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş.
Despre performanţele sportive ale celor mai noi Cetăţeni de onoare au vorbit antrenorul federal Cristian Dragomir, precum şi Ion Radu, antrenor la clubul de judo „Energetica” din municipiu.
Dacă despre meritele celorlalţi trei sportivi am scris într-o ediţie recentă a ziarului, să spunem că Loredana Ohâi s-a născut în 17 iulie 1992, la Oraviţa, şi a început activitatea sportivă în anul 1999, la Clubul Sportiv „Energetica” din Caransebeş, sub îndrumarea antrenorilor Ion Radu şi Ioan Răuţu. Până în anul 2004 a câştigat numeroase medalii la Copii şi Cadeţi (U9, U11 şi U13), mai întâi în competiţiile judeţene, apoi în cele zonale şi în campionatele naţionale, devenind multiplă medaliată şi campioană naţională. La nici 13 ani, a fost cooptată în Lotul Naţional de Judo, Cadeţi-Juniori, de la Centrul Olimpic din Cluj-Napoca, având dublă legitimare, „Energetica” Caransebeş – „Universitatea” Cluj. Şi-a continuat pregătirea sportivă sub îndrumarea unor maeştri şi a unor antrenori de renume ai judo-ului românesc, având, de asemenea, privilegiul de a se antrena alături de mari sportivi români, printre care s-au numărat Alina Dumitru sau Corina Căprioriu. În 2012, sportiva a fost legitimată la cluburile „Universitatea” Cluj şi „Dinamo” Bucureşti.Au fost ani în care a participat la Campionatul Naţional de Judo la toate categoriile de vârstă la care putea fi înscrisă, obţinând medalii la toate concursurile. Seria succeselor a continuat şi pe plan internaţional. A obţinut medalii la multe competiţii, devenind dublă campioană balcanică şi medaliată cu bronz la Balcaniadă, obţinând, totodată, patru medalii la Campionatele Europene de Judo U20, în 2010, şi U23 în 2011 şi 2012, pentru ca în anul 2013 să obţină titlul de Campioană europeană la Tineret. Loredana Ohâi este medaliată la Grand Slam-uri şi Grand Prix-uri de Seniori, ocupând locuri marcante la competiţii şi concursuri de cel mai înalt nivel. A făcut parte din echipa României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în calitate de partener de antrenament. Sportiva nu a renunţat la visul său de a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, şi îşi continuă pregătirea la Cluj-Napoca, fiind beneficiară a programului derulat de Solidaritatea Olimpică, intitulat „Burse olimpice pentru sportivi – Tokyo 2020”.
Dănuţ Nicola s-a născut la Orşova, în anul 1976, actualmente fiind domiciliat în Caransebeş. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, Emblema de Onoare a Armatei Române, cu însemn de război, şi Emblema de Onoare a Forţelor Terestre. În anul 2007, a fost încadrat la Comandamentul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Banat”, Timişoara, pe timpul executării unei misiuni de patrulare în Irak fiind rănit, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, suferind astfel o serie de afecţiuni. Cu toate acestea, a participat cu echipa de volei care a reprezentat România la evenimentul internaţional „Invictus Games Toronto 2017”, unde au fost prezenţi militari ai mai multor state aliate sau partenere, făcând parte şi din echipa paralimpică a României la tir cu arcul.
În încheiere, a vorbit şi prof. Nicolae Borcean, fost city-manager al municipiului, care a spus că a venit la această festivitate special pentru Loredana Ohâi, afirmând, de asemenea, că simte un exces de satisfacţie atunci când constată că Primăria Caransebeş s-a gândit să acorde acest titlu câtorva sportivi care fac cinste comunităţii. „Loredana, la fel ca şi sora ei Mădălina, mi-a fost elevă. Am ţinut să fiu prezent la această ceremonie pentru că atât Loredana, cât şi Mădălina, au virtuţi morale deosebite. În primul rând e vorba de modestie, cea mai frumoasă cunună pe care o poate purta un tânăr, şi un bun-simţ extraordinar, calităţi care au ajutat-o pe Loredana să atingă aceste performanţe”, a adăugat Nicolae Borcean.
Sorin ROGOZ