La fel ca şi în anii precedenţi, şi de această dată, în noapte de Înviere, Lumina Sfântă a ajuns la Caransebeş de la Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara. Candela a ajuns cu puţine clipe înainte de miezul nopţii, fiind adusă de o delegaţie din care au făcut parte primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, şi părintele consilier episcopal Alin Câmpean, însoţiţi de un echipaj al Poliţiei Locale. La Timişoara, Lumina a fost împărţită de către PSS Paisie, Episcopul vicar al Mitropoliei Banatului, care a preluat-o direct de la cursa charter sosită de la Bucureşti. Şi anul acesta, Lumina Învierii a fost adusă în ţară de către reprezentanţii Patriarhiei, cu o cursă specială, direct de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim, fiind preluată seara de către avioane din toate mitropoliile.
Pe drumul de la Timişoara la Caransebeş, reprezentantul Episcopiei, părintele Alin Câmpean, a dăruit candele şi lumânări preoţilor sau reprezentanţilor din mai multe parohii: Constantin Daicoviciu, celor de pe Valea Bistrei – Oţelu Roşu, Glimboca şi Obreja, de pe Valea Timişului – Rusca Teregova şi Armeniş, stareţului Mânăstirii Teiuş, precum şi credincioşilor Catedralei „Sfântul Gheorghe” din Caransebeş.
Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, Lumina de la Mormântul Sfânt a fost primită de catre PSS Lucian şi aşezată pe altarul Catedralei episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.
Episcopul Caransebeşului a preluat Lumina sacră şi, însoţit de un sobor de preoţi, a ieşit pe esplanada Catedralei, chemând credincioşii aflaţi în Piaţa „Miron Cristea” cu cuvintele: „Veniţi de luaţi Lumină!”. Slujba a continuat în interiorul acesteia, unde, potrivit obiceiului, Preasfințitul Lucian a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii iau în fiecare zi din Săptămâna Luminată.
Alături de cei aproape 3.000 de credincioşi, la ceremonie au participat şi reprezentanţi ai administraţiei locale, deputaţii Dan-Laurenţiu Tocuţ şi Ion Mocioalcă, precum şi secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Stejărel Olaru.
Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Prea-Sfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi.
După-amieză, Prea-Sfinţitul Lucian a oficiat slujba „Celei de a Doua Învieri”, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.
Mădălina DOMAN Foto: Doru BĂLĂŞOIU