La mijlocul săptămânii trecute, municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului a găzduit două evenimente care, dacă lucrurile vor merge în direcţia dorită de administraţia locală, ar putea avea efecte benefice nu doar pentru locuitorii oraşului, ci şi pentru cei din întreaga zonă a Banatului Montan. Joi, 6 iunie, Aeroclubul României şi Asociaţia „Air du Temps” din Franţa au organizat pe Aeroportul Caransebeş prima dintre cele şase etape ale Raliului Aerian, programate să se desfăşoare în ţara noastră, ocazie cu care în municipiu au poposit 30 de aeronave ultrauşoare motorizate, moment ce a coincis cu vizita ministrului secretar de Stat Cătălin Chiper şi a generalului de brigadă Doru Grădinaru, inspectorul-şef al Inspectoratului de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În ceea ce priveşte Raliul Aerian, care a mobilizat un mare număr de iubitori ai zborului şi proprietari de aeronave, primarul municipiului, Marcel Vela, consideră că acesta reprezintă o bună oportunitate pentru oraş, deoarece posesorii de aeronave de acest tip sunt oameni cu potenţial financiar şi, de ce nu, în timp, unii dintre ei, văzând localitatea şi luând contact cu oamenii de aici, s-ar putea arăta interesaţi să investească în Caransebeş.
Referitor la cel de al doilea eveniment, Marcel Vela a spus că cei doi reprezentanţi ai Guvernului se află în municipiu pentru a lua o hotărâre în legătură cu locaţia unei viitoare Unităţi speciale a Ministerului de Interne, una care s-ar putea dovedi extrem de importantă atât pentru Banatul de Munte, cât şi pentru întreaga regiune de vest a ţării. Asta – a mai spus edilul – deoarece, dincolo de misiunile specifice Ministerului de Interne, unitatea ar deservi cetăţenii din zonă prin intervenţii şi salvări medicale, cu ajutorul elicopterelor sau avioanelor special dotate în acest scop.
„Această iniţiativă vine în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor din zonă, pentru că, până la urmă, viaţa este bunul cel mai de preţ. Iată că Ministerul de Interne, Guvernul României, toţi factorii decidenţi la acest nivel guvernamental, la nivel central, pe baza strategiei aprobate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, analizează locaţiile pentru această potenţială Unitate specială, dotată cu elicoptere de salvare, cu echipaj medical, cu specialişti în aviaţie – piloţi şi personalul tehnic de bord, prezent 24 de ore din 24 la datorie –, care este vitală pentru cetăţenii din această zonă a ţării”, a mai spus primarul municipiului.
„Am venit astăzi la Caransebeş, la invitaţia dlui Marcel Vela, care şi-a arătat întreaga disponibilitate pentru a ne sprijini în vederea înfiinţării acestei Unităţi speciale de aviaţie. În prezent, analizăm mai multe variante de locaţii pentru acest obiectiv, iar în strategia noastră de dezvoltare a Unităţilor de aviaţie în această zonă Caransebeşul este un punct important. Ceea ce este de reţinut este faptul că autorităţile locale – şi primarul în special – şi-au arătat întreaga disponibilitate, atât în ceea ce priveşte aspectul organizatoric, cât mai ales latura materială, pentru că avem nevoie de un sprijin puternic din partea autorităţilor locale, în special în ceea ce priveşte punerea la dispoziţie a unor spaţii – hangare şi clădiri administrative. Lucrurile par să fie în regulă, noi am discutat, am văzut care sunt posibilităţile, mai bine-zis capabilităţile din această zonă, de pe Aeroportul Caransebeş. Sunt însă şi câteva probleme de ordin tehnic, în special legate de siguranţa zborurilor, pentru că, în cazul în care această Unitate specială va fiinţa aici, pe lângă elicoptere, SMURD-ul, de exemplu, va operaţionaliza în perioada următoare şi un avion, iar decolarea şi aterizarea unui astfel de aparat de zbor pe aeroport presupune nişte măsuri de siguranţă deosebite”, a declarat Cătălin Chiper.
Generalul de brigadă Doru Grădinaru a spus că punctele sale de vedere coincid cu cele ale primarului Marcel Vela şi ale secretarului de Stat Cătălin Chiper. „Am credinţa că această Unitate se va amenaja în curând, va fi operaţională, şi va fi un reper pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru salvarea vieţilor acestora. Din punct de vedere tehnic, avem disponibilitatea necesară, dacă se rezolvă problemele legate de navigaţia în siguranţă şi de asigurarea logistică a acestui aeroport, noi suntem pregătiţi să venim foarte repede”, a mai spus inspectorul-şef al Inspectoratului de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.