„Caraş-Severinul este normal să fie parte a Regiunii cu capitala la Timişoara. Altfel nu se poate şi nici nu se va întâmpla!”


Marcel Vela, despre regionalizare:

Caraş-Severinul este normal să fie parte a Regiunii cu capitala la Timişoara. Altfel nu se poate şi nici nu se va întâmpla!”

În ultima perioadă, au circulat tot felul de zvonuri, care mai de care mai fanteziste, cu privire la soarta judeţului Caraş-Severin în cazul în care Guvernul Ponta va decide să înfiinţeze cele opt regiuni, după modelul şi pe structura actualelor regiuni de dezvoltare. În acest caz, în mod normal, Caraş-Severinul ar trebui să se regăsească în aceeaşi regiune cu judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara. Au existat însă voci care dădeau ca sigură trecerea judeţului nostru în regiunea vecină, cu capitala la Târgu Jiu.

Liderii principalelor partide politice din judeţ pun însă capăt speculaţiilor şi îi asigură pe cărăşeni de faptul că regionalizarea se va face doar după graniţele istorice ale Banatului, ceea ce ne va plasa tot în Regiunea Vest, acolo unde, de fapt, ne şi este locul, şi că, în niciun caz, o altă reorganizare teritorială nu este luată în calcul.

Primul om politic căruia i-am cerut să-şi exprime poziţia în acest sens a fost primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, preşedintele Filialei judeţene a Partidului Naţional Liberal şi copreşedinte al Uniunii Social Liberale Caraş-Severin. „Banatul de Munte a fost, este şi va fi doar din Ţara Banatului. Caraş-Severinul este normal şi firesc să fie şi în viitor parte a Regiunii cu capitala la Timişoara, alături de judeţele Timiş, Arad şi eventual Hunedoara. Altfel nu se poate şi nici nu se va întâmpla, iar acest subiect nu a fost discutat niciodată la nivelul conducerii PNL”, a spus Vela.

Nu ştiu de unde a apărut o altă variantă de regiune! Dintr-o discuţie pe care am avut-o cu premierul Victor Ponta în luna decembrie, se vorbea despre dorinţa Executivului de a dezvolta viitoarele regiuni pe graniţele actuale. Asta înseamnă: Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin,Sorin Frunzăverde, care este şi vicepreşedinte al PNL. „Primul-ministru spunea că regionalizarea se va face pe arhitectura celor opt regiuni de dezvoltare, adică judeţul nostru va fi tot cu Timiş, Arad şi Hunedoara”. Referitor la calendarul acestei acţiuni, Sorin Frunzăverde a completat: „În prima fază, trebuie să se aleagă Consiliile regionale, care au atribuţii distincte de cele ale Consiliilor judeţene, iar Consiliile regionale să poată derula proiecte de mare anvergură, altele decât cele ale Consiliilor judeţene. Consiliul Regional şi şeful acestuia ar trebui aleşi de consilierii locali şi judeţeni din fiecare regiune. Guvernul României este cel care stabileşte calendarul regionalizării, dar cred că este posibil acest proces încă din anul 2013, astfel încât totul să devină operaţional de la 1 ianuarie 2014“. Întrebat dacă, aşa cum se speculează în unele cercuri, vizează preşedinţia Consiliului Regional, Sorin Frunzăverde a răspuns sec: „Prioritatea mea rămâne Consiliul Judeţean Caraş-Severin“.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, Ion Mocioalcă, parlamentarul fiind şi copreşedinte al USL Caraş-Severin, acesta ia în calcul rolul esenţial al regiunilor, ceea ce scoate din calcul o altă formă de organizare decât cea expusă deja de Guvernul Ponta. „Acea variantă cu capitala la Târgu Jiu este o prostie. Primul-ministru al României îşi doreşte o regiune care să fie puternică, şi să nu uităm faptul că prin crearea regiunilor se urmăreşte o mai bună absorbţie a fondurilor europene, şi nimeni nu îşi poate face regiunea aşa cum îl taie capul”. În plus, preşedintele PSD Caraş-Severin a subliniat faptul că, deşi se vorbea despre reorganizarea administrativ-teritorială a României încă de pe vremea Guvernului Boc, liderul PDL nu a aşternut nicio idee pe hârtie. „De pe vremea lor există doar intenţii şi visele cu care se trezeau dimineaţa”, a mai spus Ion Mocioalcă.

Regionalizarea se va face după un calendar stabilit de Executiv. Se preconizează apariţia unui Consiliu Regional, ales de către consilierii locali şi judeţeni din cele patru judeţe, care se vor transforma în electori. Forul va trebui să aibă un preşedinte şi să dezvolte proiecte distincte de dezvoltare faţă de cele de la nivel local. În mod normal, Consiliul Regional va prelua din atribuţiile ministerelor. „La proiectul de lege încă lucrăm, iar din Caraş-Severin vor pleca mai multe propuneri spre Centru. Atunci când vom termina, vom face public documentul”, a declarat vicepreşedintele liberal Sorin Frunzăverde.

Sonia BERGER

Bogdan NAUM