Via Transilvanica, proiectul demarat de Asociația „Tășuleasa Social” în 2018, care urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj cu o lungime de 1.400 de kilometri, străbate un număr de peste 150 de unităţi administrativ-teritoriale din zece județe, respectiv Mehedinți, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava şi Caraş-Severin, acesta fiind următorul care va fi amenajat, începând din luna iunie. Traseul, care va trece pe lângă municipiul Caransebeş, pornește de la Putna, în Bucovina, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu-Severin, fiind destinat tuturor iubitorilor de mișcare în natură, de pelerinaje pe jos, călare sau cu bicicleta.
„Dorim foarte tare ca județul Caraș-Severin să fie reprezentat cum se cuvine pe harta Via Transilvanica, de aceea, traseul propus de noi va străbate 291 kilometri. Importanța Caraș-Severinului în ruta Via Transilvanica este mare deoarece este județul cu cel mai mare număr de kilometri din cele zece judeţe pe care le străbate. Comunitățile ar putea profita foarte bine de acest traseu turistic, de pe urma drumeților care îl vor străbate, dar și a infrastructurii pe care această magistrală o poate dezvolta în beneficiul locuitorilor“, ne-a informat Alin Ușeriu, președintele Asociaţiei „Tășuleasa Social”.
Din cei 291 de kilometri de traseu din judeţul nostru, 190 sunt deja finanţaţi, pentru că Via Transilvanica funcționează din sprijinul și contribuțiile sponsorilor, firmelor private sau persoanelor fizice. „Pentru a găsi resurse necesare financiare pentru restul de kilometri, trebuie să ne bazăm pe comunitatea locală, interesată de acest proiect. Suma necesară este de 101.000 euro, 1.000 de euro pe kilometru fiind calculul folosit de noi în cei 800 de kilometri finalizați. Modalitatea de a sprijini eforturile asociației noastre este de a achiziționa kilometri de pe viitorul traseu ce va parcurge județul. În acest sens, vă propunem un parteneriat cu Asociația «Tășuleasa Social», organizatorul proiectului Via Transilvanica, parteneriat ce să faciliteze realizarea «Drumului care unește»“, se mai arată în comunicatul de presă.
Efortul estimat de asociaţie pentru a trasa și marca cu borne kilometrice din andezit, semne indicatoare pe stâlpi și semne vopsite, totalizează 1.400 borne și peste 2.500 de semne indicatoare și marcaje. Iniţiatorii proiectului au convingerea că Via Transilvanica va fi finalizată integral în anul 2022.
Principalele obiective din Banatul Montan vor fi Poiana Mărului, Lacul Trei Ape, Văliug, Reșița, Cheile Carașului, Lacul Buhui, Cascada Bigăr, Morile de apă de la Rudăria și Ineleț. (B. Naum)