Cărăşenii, cu pălincă în ţara pălincii


La sfârşitul săptămânii trecute, în Ungaria, la Gyula, s-a desfăşurat cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Pălincă, eveniment la care au participat peste 200 de producători de răchie, printre care s-au numărat şi „ţuicari” din Caraş-Severin, care au venit din comunele Fârliug, Glimboca, Cornereva şi Băuţar, satul Bucova. Cărăşenii s-au prezentat cu sortimente de pălincă din prune, mere, pere şi cireşe, dar şi cu răchie veche, tradiţională, „îmbătrânită” în butoaie din lemn de dud, stejar şi salcâm.

Producătorii din judeţul nostru, în fruntea cărora a fost Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, şi-au îmbogăţit standurile expoziţionale cu dulceţuri din fructe de pădure şi sucuri naturale din măr, precum şi cu borcane cu zacuscă din legume şi ciuperci. Din delegaţia cărăşeană au făcut parte Ion Petru Mustaţă, din Fârliug, împreună cu primarul Ion Borduz, care este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Răchie din Banatul Montan, Horia Marin Dragomir, din Bucova, Petru Crâsnic, primarul comunei Glimboca, Nicola Bijan şi Ioan Vulpeş, ambii din Cornereva, însoţiţi de Nicolae Novăcescu, primarul comunei, şi Mircea Freisz, din Bocşa. La evenimentul de la Gyula a participat şi fostul campion mondial la box, Francisc Vaştag, care şi-a prezentat propriul sortiment de pălincă de prune.

Pentru producătorii de profil, acest festival reprezintă un extraordinar schimb de experienţă. Prezenţa cărăşenilor la această manifestare a fost de bun augur, standurile Banatului Montan fiind asaltate de vizitatori. Deşi am participat pentru prima dată la acest festival, pot spune că prezenţa noastră a fost un succes, mai cu seamă că la Gyula există o mare comunitate românească, una care nu doar că ne-a vizitat, dar ne-a şi promovat“, a declarat dr. ing. Liviu Munteanu, consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin. 

Sonia BERGER