Cât mai costă un loc în căminele pentru persoane vârstnice



În cadrul ultimei şedinţe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au prezentat o informare privind rețeaua de cămine pentru persoane vârstnice din Caraș-Severin.
La nivelul județului Caraș-Severin funcționează trei cămine publice pentru persoane vârstnice, din care două sunt organizate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin și unul în subordinea Consiliului Local Bocșa.
În subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin se află şi Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu, având o capacitate de 35 de locuri, în prezent fiind ocupate 25 dintre acestea.
Pentru anul 2024, costurile aprobate sunt următoarele: persoane dependente – 7.041 lei/lună/beneficiar; persoane semidependente – 4.821 lei/lună/beneficiar; persoane independente – 3.633 lei/lună/beneficiar.
Între căminele/centrele private pentru persoane vârstnice este şi Casa pentru Batrâni „Sf. Treime”, care aparține Fundației Așezământul Monahal Social Glimboca, cu o capacitate de 60 de locuri, în prezent fiind ocupate 55. Costurile aprobate pentru anul 2024 sunt: persoane dependente – 4.000 lei/lună/beneficiar; persoane semidependente – 3.800 lei/lună/beneficiar; persoane independente – 3.500 lei/lună/beneficiar.
Tot în această categorie intră şi Centrul pentru Adulţi și Bătrâni în dificultate cu cazare Oţelu Roşu, unitate ce aparţine Fundaţiei Humanitas PRO DEO. Acesta are o capacitate de 45 de locuri, în prezent fiind ocupate toate. Costurile aprobate pentru anul 2024 sunt: persoane dependente – 4.000 lei/lună/beneficiar; persoane semidependente – 3.200 lei/lună/beneficiar; persoane independente – 2.700 lei/ lună/beneficiar.
Geanina LUCA