În această perioadă de criză, tot mai mulţi oameni încep să aibă probleme la locul de muncă, asta în cazul fericit în care mai lucrează undeva. În cazul şomerilor, atunci când încep să caute o slujbă, e bine ca aceştia să ţină cont de câteva aspecte, iar unul dintre cele mai importante lucruri este întocmirea unui Curriculum Vitae, care, uneori, poate fi cheia care să deschidă uşa către interviul în vederea angajării. În ediţia de azi vă arătăm cum se întocmeşte un CV, evitând greşeli care ar putea conduce la eliminarea candidatului încă înainte de a ajunge la interviu. (D. C. Ştirbu)
Ce este un Curriculum Vitae?
Sunt vremuri de criză şi mulţi dintre noi avem probleme la locul de muncă din cauza suprasolicitării, sau, mai mult decât atât, nu mai avem un loc de muncă, am devenit şomeri, unii dintre noi indemnizaţi, alţii neindemnizaţi (fără a primi indemnizaţie de şomaj). Ne punem astfel întrebarea, de unde să începem căutarea unui loc de muncă, ori către cine să ne orientăm pentru a ne ajuta. O soluţie în acest caz ar fi prietenii, vecinii – ei ne pot ajuta în căutarea noastră cu o informaţie –, poate unul dintre ei a auzit ceva în cadrul instituţiei unde lucrează. Dar această sursă nu este suficientă şi atunci căutările noastre trebuie să se extindă. Căutăm tot felul de anunţuri cu oferte de locuri de muncă, în mass-media, pe Internet. Trebuie să ştim că în căutarea noastră ne putem adresa şi unor instituţii pentru a primi ajutor, şi mă refer aici la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi, de asemenea, la firmele private de selecţie şi plasare de personal.
Dar atunci când ne căutăm un loc de muncă trebuie să mai avem în vedere şi alte aspecte. Unul dintre ele ar fi cum ne pregătim pentru momentul în care am identificat un potenţial loc de muncă vacant. Ne întocmim un Curriculum Vitae (C.V. prescurtat, atenţie, nu CD, care este cu totul altceva!) şi ne pregătim pentru interviu.
Ce este acela un Curriculum Vitae?
Pornind de la definiţia furnizată de dicţionarul explicativ, CV-ul este o biografie scurtă, care cuprinde indicaţii legate de starea civilă, situaţia unui candidat etc., care solicită un post sau un titlu.
CV-ul este practic cartea de vizită a fiecăruia dintre noi, prin intermediul lui angajatorul formându-şi prima impresie despre noi. O instituţie/firmă care doreşte să angajeze personal solicită în primul rând un Curriculum Vitae. Acest document informează instituţia/firma asupra persoanei tale. Prin intermediul CV-ului, un potenţial angajator îşi poate face o imagine despre personalitatea celui care îl scrie.
Deşi nu este un document standardizat, există totuşi o serie de reguli de care trebuie să ţinem cont în alcătuirea propriului CV, evitând greşeli care ar putea conduce la eliminarea noastră din competiţia pentru post înainte chiar de a ajunge la interviu.
De ce reguli trebuie să ţinem cont? Este foarte simplu. În primul rând, atenţie! Un angajator nu acordă foarte mult timp pentru citirea unui CV. Astfel că informaţiile oferite în cadrul lui trebuie să fie clare, actualizate şi concise (să încercăm pe cât posibil să nu depăşim două pagini).
Un alt lucru foarte important este aspectul: folosim hârtie albă, curată, format A4, pe care nu o îndoim şi la care lăsăm margini. Este indicat să îl edităm pe calculator, dar poate fi scris şi de mână atunci când editarea pe calculator nu este posibilă. Atenţie însă la scris şi la aranjarea în pagină. Redactăm corect, fără greşeli. Atenţie la informaţiile furnizate: acestea trebuie să fie conforme cu realitatea!
Atât conţinutul, cât şi aspectul CV-ului trebuie să vină în avantajul nostru.
Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că scopul unui CV este acela de a vă ajuta să ajungeţi la un interviu cu angajatorul.
Ce conţine un C.V.?
– Date personale (nume, prenume, locul şi data naşterii, adresa de domiciliu, telefon, e-mail, stare civilă, naţionalitate);
– Obiectiv (opţional – doar în condiţiile în care dorim să scriem despre ţelurile noastre privind cariera);
– Experienţa profesională (este prezentat fiecare loc de muncă, perioada, funcţia, departamentul, responsabilităţile, numele instituţiei, pornind de la ultimul loc de muncă, şi până la primul);
– Educaţie şi formare (şcoala profesională, liceul, studii superioare, cursuri de calificare, perioada în care au fost realizate, calificarea obţinută şi, de asemenea, numele instituţiei, pornind de la ultima şcoală/curs absolvite şi până la primul. Atenţie! Se trec studiile gimnaziale doar dacă sunt singurele absolvite);
– Aptitudini şi competenţe personale (limbi străine cunoscute, competenţe şi aptitudini sociale, organizatorice, tehnice, de utilizare a calculatorului, permis de conducere);
- Informaţii suplimentare (unde se pot trece referinţe şi alte aspecte
care nu pot fi încadrate în celelalte categorii de informaţii enumerate mai sus).
Avem două categorii de CV-uri utilizate: cel cronologic, care prezintă secvenţial activităţile, pornind de la cele mai recente şi până la cele mai îndepărtate în timp, şi cel funcţional, pe care unii specialişti îl consideră mult mai eficient, pentru că avem ocazia să atragem atenţia prin realizările noastre, realizări de care angajatorul este sigur interesat.
Un lucru este sigur: CV-ul trebuie să lucreze pentru noi, şi nu împotriva noastră, aşa că păstrează aceste reguli şi fă o impresie bună potenţialului angajator, pentru a putea ajunge la interviul de angajare!
Diana Corina ŞTIRBU