Aceasta a fost doar una dintre miile de întrebări cu care elevii din întreg judeţul i-au „bombardat”, timp de o întreagă săptămână, pe pompierii militari ai subunităţilor de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”. Pentru că tot a fost 1 iunie şi pentru că „autospecialele roşii” sunt o eternă fascinaţie pentru cei mici, la nivelul conducerii Inspectoratului s-a decis ca „Ziua porţilor deschise” să fie, de fapt, „Săptămâna porţilor deschise”, pentru ca un număr cât mai mare de copii să poată veni să vadă o subunitate de intervenţie.
Elevii, în principal din clase primare şi gimnaziale, au vizitat locurile unde pompierii militari îşi desfăşoară activităţile atunci când nu salvează pe cineva sau ceva. În cluburile subunităţilor li s-au prezentat principalele atribuţii ale Inspectoratului, situaţiile de urgenţă în care pompierii militari intervin, precum şi unele măsuri de prevenire şi protecţie personală. Totodată, cei mici au făcut cunoştinţă cu subofiţerii care deservesc Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, care le-au prezentat câteva metode de acordare a primului-ajutor. Dacă cei mici, fără să ezite prea mult, s-au oferit să fie „victime” pentru acţiuni de fixare a gulerelor cervicale sau a atelelor pentru imobilizarea membrelor, apariţia „bombelor” i-a speriat puţin, teama dispărându-le însă complet atunci când pirotehniştii le-au explicat că muniţiile pe care le-au adus sunt doar pentru a fi prezentate într-o expunere. Cu toate acestea, chiar şi cei mai mari au ezitat când au fost întrebaţi dacă vor să ţină în mână o grenadă de exerciţiu.
După „lecţii”, pentru a-i vedea pe pompieri în acţiune, elevii au putut asista la diferite exerciţii demonstrative care i-au încântat foarte mult. Totodată, autospecialele de intervenţie şi-au deschis şi ele uşile pentru a-i primi şi pentru a-i face să se simtă pompieri adevăraţi. Cum curiozitatea lor nu are limite, copiii au vrut să încerce toate echipamentele cu care le-a fost permis să se „joace” – căşti, brâie, tuburi de oxigen, măşti de gaze. Afirmaţii de genul „Tubul de oxigen este mai uşor decât ghiozdanele noastre”au făcut pe de o parte deliciul, iar pe de altă parte au dus la frustrarea pompierilor militari. Sub stricta supraveghere a subofiţerilor, elevii au urcat pe scările autospecialelor ca să vadă ce e deasupra acestora.
„Îmi vine greu să exprim în cuvinte sentimentele care mă cuprind atunci când sunt înconjurată de copii. Toţi vor să mă întrebe ceva, toţi vor să încerce ceva, toţi vor să facă de toate. Noi ne bucurăm foarte mult când avem astfel de vizitatori, pentru că eu cred că asociind autospecialele roşii cu cineva în uniformă de militar care le spune «Nu vă jucaţi cu focul!», copiilor li se întipăreşte acest mesaj mult mai bine în subconştient. Chiar dacă nu au să ţină ei minte toate cuvintele care definesc o activitate de prevenire sau o situaţie de urgenţă în sine, măcar ştiu cine îi poate ajuta la nevoie. Totodată, în vizitele pe care elevii ni el fac, încercăm să le explicăm că a apela 112 nu este o joacă”, ne-a declarat lt. Adriana Marghescu, ofiţerul de relaţii publice de la I.S.U. „Semenic”..
Printre lucrurile pe care copiii le-au aflat în vizitele lor la pompieri a fost şi acela că există două concursuri rezervate celor din ciclul gimnazial, unul dintre ele aflându-se în plină desfăşurare pe stadionul „Mircea Chivu” din Reşiţa, în una din zilele în care ei s-au aflat la pompieri. Cele două concursuri sunt „Cu viaţa mea apăr viaţa” – pe teme de protecţie civilă, iar celălalt „Prietenii pompierilor”, competiţiile având probe teoretice şi practice. Totodată, cei mici au fost încântaţi că pot să devină pompieri „amatori” dacă se înscriu în cercurile tehnico-aplicative „Prietenii pompierilor”, din instituţiile de învăţământ.
Chiar dacă angajaţii Inspectoratului merg periodic prin şcoli pentru a le vorbi elevilor, o vizită la pompieri este mult mai atractivă. „Nu trebuie neapărat să aştepte o astfel de activitate pentru a putea veni în vizită la o subunitate de intervenţie a Inspectoratului nostru. Cadrele didactice care doresc să îi aducă pe elevii de toate vârstele la noi trebuie să trimită, cu câteva zile înainte, o cerere la numărul de fax 0255-212137, însoţită de un tabel cu copiii care urmează să vină în vizită. Cererea ar trebui să conţină şi datele de contact ale cadrelor didactice însoţitoare”, ne-a mai spus lt. Adriana Marghescu, ofiţerul de relaţii publice din cadrul ISU „Semenic”.
Bianca METEŞ