În ceasul al doisprezecelea, Caransebeşul a găsit formula câştigătoare


caransebes resita 5

FC Caransebeş 1913 – Metalul Reşiţa 4-2 (2-1)

În etapa cu numărul 18 a Ligii a II-a, ultima a minireturului, FC Caransebeş 1913 a întâlnit sâmbătă, 5 decembrie, pe Stadionul Municipal din Parcul Teiuş, pe conjudeţeana Metalul Reşiţa, singura echipă aflată sub ea în clasament. Se anunţa un meci al orgoliilor, cu atât mai mult cu cât actualul technician al gugulanilor, Dan Firiţeanu, a antrenat de nu mai puţin de şapte ori, de-a lungul carierei sale, formaţia din municipiul de pe malurile Bârzavei.

În timp ce oaspeţii au aliniat în formula de start cinci jucători de 17 ani, caransebeşenii au reuşit să alcătuiască probabil cel mai bun „unsprezece” din ultimele luni, lucru care avea să se reflecte nu doar în desfăşurarea jocului, ci şi în scorul final.

Reşiţenii au început mai bine partida, ambiţia dându-le aripi juniorilor, lucru la care gazdele probabil că nu se aşteptau, iar surpriza nu a întârziat să apară. Astfel, în minutul 9, Bona l-a faultat în careu pe Guehi Keaton, intervenţie la care „centralul” Marius Omuţ a arătat fără ezitare punctul cu var. Penalty-ul a fost executat de acelaşi Guehi, în dreapta lui Negrilă, care, deşi plecat pe minge, nu a reuşit să împiedice golul.

În minutul 17, acelaşi Guehi a făcut ce a vrut pe partea dreaptă a apărării caransebeşene şi, după ce a driblat trei adversari, a scos pentru A. Coviţ, şutul acestuia de la 20 de metri trecând puţin pe lângă poarta apărată de Negrilă.

Chiar dacă şi-au dorit să egaleze cât mai repede, pentru a reintra în joc, gazdele s-au precipitat la construcţie şi au greşit foarte multe pase la mijlocul terenului, lucru ce le-a permis reşiţenilor să ţină jocul departe de poarta lui Zimmermann.

În cele din urmă, gugulanii au reuşit să spargă gheaţa în minutul 25, atunci când Telecican i-a pasat în adâncime lui Buşu, acesta a avansat cu mingea la picior şi, de la linia careului de 16 metri, a trimis plasat, lângă bară, în dreapta lui Zimmermann, restabilind egalitatea.

După doar două minute, Negoescu l-a angajat bine, pe dreapta, pe Săulescu, şutul acestuia de la 12 metri, la colţul lung, învingându-l încă o dată pe goal-keeper-ul Metalului. Din acel moment, gazdele au preluat conducerea partidei şi nu au mai cedat-o până la pauză.

Caransebeşenii au dominat şi începutul părţii a doua, Săulescu trecând pe lângă gol în minutul 57, atunci când a fost la un pas de a introduce în poarta reşiţeană centrarea venită de pe aripa stângă, de la Buşu. El s-a revanşat însă în minutul 65, când, servit excelent de Stoica, a pătruns pe dreapta, reşiţenii au ezitat un moment, crezând că atacantul gazdelor se află în poziţie de ofsaid, însă răstimpul a fost suficient pentru ca gugulanul să intre în careu şi, de la 8 metri, să-l execute pe Zimmermann.

Meciul s-a aprins din nou în minutul 73, atunci când portarul gazdelor, Negrilă, l-a faultat pe Epure în suprafaţa de pedeapsă, lovitura de la 11metri fiind transformată cu siguranţă de Cristian, care a bătut în dreapta portarului, goal-keeper-ul caransebeşean plecând pe celălalt colţ.

În minutul 79, gazdele au mai avut o fază la care puteau înscrie, când M. Ion, aflat pe aripa stângă, i-a trimis lui Lupu, şutul acestuia de la 18 metri, deviat de apărarea reşiţeană, fiind prins în cele din urmă de Zimmermann.

Scorul final a fost stabilit în minutul 85, în urma unei faze create tot de M. Ion, care, din careul reşiţean, a şutat pe jos, Zimmermann a reuşit să respingă, însă numai până la Stoica, iar acesta, de la 12 metri, a trimis cu latul, plasat, în vinclul stâng al porţii reşiţene. Tot Stoica putea să majoreze scorul în minutul 87, când a şutat violent de la 6 metri, însă transversala s-a opus golului.

„Jocul de azi a căpătat ceva valenţe în plus faţă de meciurile anterioare, numai că atunci când judeci sau analizezi o partidă trebuie să iei în calcul şi adversarul. Dacă un meci cu valenţele astea îl disputam cu Baia Mare sau cu o echipă de top, atunci spuneam, da, este un real câştig. Dar, luând în calcul faptul că am jucat cu o echipă care e debusolată şi ea din punct de vedere administrativ, e un câştig doar prin prisma schimbării atitudinii jucătorilor… În ceea ce priveşte viitorul, eu am contract până în iarnă doar. Dacă cei care răspund de echipă se gândesc la o formă de organizare care să se apropie de necesităţile Ligii a II-a profesioniste, putem încerca salvarea. Dacă nu, nu are rost să facem o activitate, care, din punctul meu de vedere, până acum se situează la nivel de judeţ. Şi acolo sunt mai organizaţi decât aici. Sunt condiţionări, pentru că performanţa are legile ei şi, dacă nu le respecţi, nu poţi să ajungi la succes. Din punctul meu de vedere, dacă mă raportez la jocul de azi al echipei şi la modul în care s-au mobilizat, fireşte, şi cu câteva înlocuiri vizavi de unii jucători care nu au făcut pregătire, echipa asta, antrenată, ar trebui să aibă o altă poziţie în clasament. Probabil că cine gestionează activitatea echipei va avea un cuvânt de spus. Adică, dacă vor să scape şi să facă un club serios, care să nu mai fie ca o pasăre călătoare, ba se desfiinţează, ba nu, un club stabil, care să poată face performanţă şi, uşor-uşor, să-şi creeze şi o bază de juniori”, a spus la conferinţa de presă antrenorul gugulanilor, Dan Firiţeanu.

„Astăzi am încercat să facem un joc cât mai bun, în special axându-ne pe juniori. Cred eu că aceşti copii joacă din ce în ce mai bine şi sper ca planul de reorganizare din iarnă să fie de bun augur şi să avem o altă echipă la începutul anului viitor. Cred că azi, la scorul de 3-2, dacă ne concentram mai mult şi, ştiu eu, ne-am fi aşezat mai bine, am fi putut obţine mai mult. Copiii n-au însă experienţă şi probail că i-a luat valul şi s-au avântat puţin mai mult decât trebuia. Am rămas descoperiţi în apărare şi aşa au venit şi golurile. Nu au suficientă experienţă, dar, după ultimele trei, patru meciuri, au căpătat, şi acesta cred eu că va fi viitorul fotbalului în Caraş-Severin, fiindcă fotbalul aici e în regres, ceea ce este foarte grav. E un semnal de alarmă pentru toţi cei care se ocupă de destinele acestui sport în judeţ… În privinţa viitorului, urmează să se facă o reorganizare. Sper că ea va fi făcută cu cap, nu în grabă, jucătorii ar trebui să fie mai responsabili în ceea ce fac, să nu se gândească numai la bani, să pună suflet în joc, pentru că nu numai fotbalul din Reşiţa, ci şi cel din Caransebeş are un trecut şi nu e voie ca ambele echipe să ajungă la retrogradare şi s-o ia din Liga a III-a, înapoi. Echipa nu se va desfiinţa, sub nicio formă! Vom juca cu copiii, dacă nu va fi bugetul pe care îl preconizăm noi, cred că, pe lângă copii, vom aduce şi câţiva jucători, dar vom duce campionatul la bun sfârşit, indiferent ce se va întâmpla. Domnul primar Ioan Crina ne-a susţinut şi înainte, el vede clar lucrurile şi probabil că îşi va da seama că în Reşiţa trebuie să existe o echipă de Liga a II-a. El ne-a dat «binecuvântarea», în sensul că, dacă rămânem în Liga a II-a, ne va susţine în continuare. Sper ca din ianuarie să avem bugetul necesar pentru a crea o nouă echipă, cu jucători care pun suflet, şi nu stau cu gândul la altele. Eu cred în salvarea de la retrogradare, fiindcă, dacă nu crezi în ea, atunci pentru ce să mai lupţi?”, a declarat după meci Carol Gurgu, antrenorul Metalului Reşiţa.

FC Caransebeş 1913: Negrilă, Bona (min. 76, Livan), Stelitano, Răducu, Bogdanovici, Telecican, Suru, Săulescu, C. Stoica, Negoescu (74, M. Ion), Buşu (68, Lupu); rezerve: Birăescu, Stoichiţoiu, Boldea, Imbre. Antrenor, Dan Firiţeanu.

Metalul Reşiţa: Zimmermann, Feher, R. Cristian, Chiţu, Guehi Keaton (46. N. Buga), Jamali, Ponoran, A. Coviţ (71, I. Coviţ), Bloju (88, Pîrvu), Epure, Krkelic; rezerve: Ciule, Dincă, Doban, Holovici. Antrenor, Carol Gurgu.

A arbitrat la centru Marius Omuţ (Oradea), asistat la cele două linii de Doru Zamfir (Slatina) şi Doriana Bunget (Târgu Jiu).

dan firiteanu 3carol gurgu 4

Sorin ROGOZ