Ceasuri bune și ceasuri rele


Time running, deadline, life time or business milestone concept, closed up vintage pocket watch or clock on book in vintage tone.

De câte ori nu auzim expresia „Ceasul rău…“, atunci când cineva pățește vreo nenorocire!
Conform credințelor strămoșești, ceasurile zilei pot să fie bune, dar pot să fie și rele, ori obişnuite. Ziua are mai multe ceasuri bune, însă cel care începe o activitate într-un ceas rău nu o sfârșește cu bine. Cel care se naște într-un ceas bun are o viață fericită, iar cel ce se naște în ceasul rău, o viață plină de necazuri. Unii bătrâni puteau ghici viitorul copilului în funcție de ceasul din zi sau noapte, de ceasul în care s-a născut.
Când pleci într-o călătorie, de nu pleci într-un ceas bun, aceasta poate să fie fatală.
Există și descântece populare care să te ferească de ceasul rău, potrivit mitologiei românești. Unele le întâlnim și în volumul lui Romulus Vulcănescu, „Mitologie românească“: „Ceas rău cu pocitură,/ Ceas rău cu săgetătură,/ Ceas rău cu spaimă,/ Ceas rău de cu seară,/ Ceas rău de la miezu’-nopţii,/ Ceas rău de cu ziuă,/ Să te duci pe munţi,/ Pe sub munţi,/ C-acolo-s a tale curţi!/ C-acolo-s mese aşternute/ Şi pahare umplute/ Şi scaune aşternute,/ Pentru tine gătite!/ Acolo să trăieşti,/ Acolo să vecuieşti,/ De (numele persoanei) să nu gândeşti“.
Tot conform tradițiilor populare, omul trebuie să fie atent la cuvintele ce le spune, căci, dacă rostește un cuvânt nepotrivit, într-un ceas rău, se poate împlini și aduce după sine amărăciune. „Din bătrâni se spune/ Că sunt ceasuri bune/ Şi că rele sunt./ Vai de-acei ş-acele/ Care-n ceasuri rele/ Zic vre un cuvânt!“ (Vasile Alecsandri).
Potrivit folclorului, există trei ceasuri rele, atât în ziua de marți, cât și sâmbăta, dar și în ziua a treisprezecea a lunii. Etnologul Romulus Vulcănescu vorbește despre ceasurile rele începând cu miezul nopții până spre ora trei dimineața, consemnând că intervalele de timp cele mai periculoase sunt cuprinse între 1:30 şi 2:00, şi între 3 şi 3:30.
Credințele occidentale consideră ceasurile rele „Ora diavolului“ sau „Ora vrăjitului“
Ceasul bun este numit și ceasul cel norocos, cel care îți aduce mulțumire și împlinire. Duminica este ziua cu ceasuri bune, căci se celebrează victoria binelui asupra răului, la fel și ziua de luni, începutul de săptămână, care e marcat sub auspiciul ceasurilor bune. Orice activitate începută lunea se poate desăvârși cu bine joia.
Ceasul bun mai este considerat și ceasul de zi, pe când cel rău, întunecat, cel de noapte.
E bine ca omul să fie atent mereu la ce spune și ce face spre a se feri de ceea ce este rău.
Ion TURNEA