Cel mai modern spaţiu sanitar din judeţ va fi la Caransebeş


După ce Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a aprobat cererea de finanţare formulată de Primăria municipiului, la Caransebeş va fi amenajată şi dotată cea mai modernă secţie spitalicească din Caraş-Severin. Investiţia se ridică la aproximativ 4 milioane de euro, din care contribuţia de la bugetul local va fi de 60.000 de euro. Astfel, la Spitalul Municipal vor fi aduse un aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN), mamograf digital, angiograf multifuncţional, aparat de radioscopie mobil, aparat de grafie digitală pentru TBC şi Urgenţe. (C. Senco)

La Caransebeş va fi amenajată cea mai modernă şi dotată secţie spitalicească din judeţ. Acest lucru a devenit cert după ce Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest România a aprobat cererea de finanţare emisă de Primăria Caransebeş, investiţia totală ridicându-se la aproximativ 4 milioane de euro, din care contribuţia de la bugetul local se ridică la circa 60.000 de euro pentru proiectul ce prevede „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu de specialitate radiologică – imagistică medicală şi TBC”. Este vorba de un aparat de rezonanţă magnetică nucleară, mamograf digital, angiograf multifuncţional, aparatură de radiologie dentară, aparat de radioscopie mobil, aparat de grafie digitală pentru TBC şi Urgenţe, sau detector digital pentru Roentgen clasic. De toate aceste servicii vor beneficia nu numai caransebeşenii, ci şi locuitorii celor 198 de localităţi învecinate, întinse pe o suprafaţă de 8.500 de kilometri pătraţi.

De asemenea, la unitatea spitalicească urmează să fie reorganizate spaţiile existente prin recompartimentări, crearea în ambulatoriu a facilităţilor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi fizice, înlocuirea elementelor de finisaj, a ferestrelor şi uşilor cu tâmplării PVC, a pardoselilor, reabilitarea instalaţiilor sanitare şi electrice. Odată finalizată, lucrarea va face ca municipiul de pe Timiş şi Sebeş să beneficieze de cel mai modern spaţiu sanitar din judeţ, dotat cu aparatură care efectuează imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), test care se foloseşte de un câmp magnetic şi de pulsuri de radiofrecvenţă pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe şi ţesuturi ale corpului omenesc. În multe din cazuri, RMN oferă informaţii care nu pot fi vizualizate prin radiografie, ultrasonografie sau tomografie computerizată. La ora actuală, un astfel de aparat funcţionează la Timişoara, accesul bolnavilor făcându-se doar în urma unor programări.

Potrivit primarului Ion Marcel Vela, toate acestea vor face din municipiul Caransebeş un reper important pe harta serviciilor medicale de înaltă calitate, din zona de vest. Fondurile necesare vor fi accesate prin Programul Operaţional-Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3, Domeniul de interventie 3.1 – „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”.

Carmen SENCO