Centura care „aeriseşte” Caransebeşul


La sfârşitul anului trecut, a fost deschisă traficului rutier Şoseaua ocolitoare a municipiului Caransebeş, la inaugurare luând parte reprezentanţi ai Guvernului, precum şi ai administraţiei judeţene şi locale. Centura are o lungime de 12,08 km, cinci noduri rutiere – trei naţionale, unul judeţean şi unul comunal. De asemenea, au fost construite 10 poduri, pasaje şi viaducte, şi 28 de podeţe. Constructorul a acordat acestui obiectiv – a cărui valoare se ridică la 30,22 milioane de euro – o perioadă de garanţie de doi ani. (C. Senco)

Șoseaua ocolitoare a municipiului Caransebeș a fost deschisă traficului în ultima decadă a lunii decembrie a anului trecut. La inaugurare au participat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Alexandru Nazare, deputatul Gheorghe Hogea, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, primarul Caransebeşului, Marcel Vela, alte oficialităţi locale. Șoseaua ocolitoare a municipiului are o lungime de 12,08 km, cinci noduri rutiere, trei naţionale, unul judeţean, care face legătura cu Muntele Mic, și unul comunal. De asemenea, au fost construite 10 poduri, pasaje şi viaducte, care cumulează aproximativ 10% din lungimea şoselei, 28 de podețe, fiind traversate râurile Timișși Sebeș, pârâurile Potoc şi Zlagna, două căi ferate, Drumul Național 68.

Conform reprezentantului firmei Copisa Constructora Pirenaica S.A., care a executat lucrarea, aici au fost folosiţi 800.000 mc de umplutură şi 200.000 mc de săpătură. Valoarea contractului a fost de 30,22 milioane euro, fără TVA, finanțarea fiind asigurată în proporţie de 75% de către Uniunea Europeană, prin Facilitatea ISPA, și 25% de Guvernul României.

Este un memorandum ISPA care a expirat în 2010, iar acesta este, practic, anul de graţie acordat de Uniunea Europeană, în care trebuia terminată lucrarea. Din acest motiv, sunt rezervat cu felicitările. Însă nu pot să nu observ că această centură este foarte importantă pentru zonă”, a precizat secretarul de stat Alexandru Nazare.

La rândul lui, primarul Marcel Vela a ţinut să mulţumească tuturor celor care, din 2003, s-au implicat în realizarea variantei de ocolire a Caransebeşului, indiferent de culoarea politică a guvernelor şi ministerelor implicate, dar, în principal, constructorului, care în acest an a dat dovadă de un management şi spirit de organizare deosebite. „Avem o centură care de acum scoate traficul greu din Caransebeş, protejează mediul urban al municipiului şi realizează un trafic fluent pentru cei care circulă pe acest Drum european, cei care au conexiuni spre Deva, Timişoara sau Bucureşti”, a mai precizat Vela. Constructorul a acordat acestui obiectiv o perioadă de garanţie de 730 de zile.

Carmen SENCO