În primele zile ale lunii august, instanţa va trebui să hotărască dacă directorul Centrului Tutorial Caransebeş al Universăţii Hyperion, Nicoleta Gumă, şi Eugen Tacotă, studentul care a ,,colectat” de la 35 de confraţi câte 1.500 de euro pentru a promova fără probleme examenul de licenţă, vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest. Între timp, în dosar mai este audiat un martor important. Surse judiciare susţin că această anchetă s-ar putea extinde. (S. Berger)
La începutul lunii august, judecătorii vor trebui să stabilească dacă Nicoleta Gumă, directorul Centrului Tutorial Caransebeş al Universităţii Hyperion, şi Eugen Tacotă, studentul care a adunat câte 1.500 de euro de la 35 de studenţi pentru a promova fără probleme examenul de licenţă, vor fi în continuare cecetaţi în stare de arest. Cei doi au fost reţinuţi de procurorii DNA în data de 6 iulie, iar a doua zi a fost emis pe numele lor mandat de arest preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de trafic de influenţă. Ulterior, după ce şi prof. Gheorghe Stancu, de la Hyperion Bucureşti, a fost reţinut pentru luare de mită, încadrarea juridică a celor doi a fost schimbată în luare şi dare de mită pentru Nicoleta Gumă şi dare de mită, în cazul lui Eugen Tacotă. Cei doi au depus apoi cerere de eliberare provizorie, dar, în data de 21 iulie, instanţa Tribunalului Timiş a respins solicitarea ca fiind neîntemeiată.
Între timp, audierile continuă. În faţa procurorilor DNA au ajuns nu numai studenţii implicaţi în scandal, ci şi un alt profesor al universităţii bucureştene, Alexandru Boroi. Potrivit site-ului de investigaţii Pressalert, în timpul percheziţiilor de la Universitatea Hyperion, anchetatorii de la DNA au ridicat şi mai multe lucrări de la Drept Penal, care au fost corectate de Boroi. În una dintre ele, studentul a scris pe cinci pagini, pentru ca lucrarea să pară ,,serioasă”, doar două fraze în mod repetat. Nu a lipsit fraza-cheie de recunoaştere a cotizanţilor: ,,Infracţiunea este o instituţie fundamentală a dreptului penal”. Lucrarea a fost notată cu 8, întâmplător studentul care a beneficiat de mărinimia profesorului fiind unul dintre cei filmaţi în timp ce-i dădea lui Tacotă 1.500 de euro. Numele lui Boroi, acum audiat ca martor în dosar, nu este necunoscut pentru procurorii DNA. Profesorul universitar doctor Alexandru Boroi, la acea vreme şeful Catedrei de Drept Penal din cadrul Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, membru al Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal şi membru în Comisia de soluţionare a contestaţiilor, a fost arestat pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în cazul mitei licenţelor de la Universitatea Ecologică „Dimitrie Cantemir” din Iaşi. Atunci, Boroi, împreună cu profesorii Lucian Bratu şi Dumitru Popa, precum şi cu inspectorul Comisiei Naţionale de Examinare şi Acreditare Academică, Marin Angheloiu, au pretins şi primit în repetate rânduri diferite sume de bani de la studenţii universităţii ieşene, în schimbul promisiunii că vor interveni pe lângă cadrele Academiei de Poliţie din Bucureşti în vederea obţinerii unei note bune la examenul de licenţă. Pentru elucidarea întregului mecanism de emitere a licenţelor şi depistarea tuturor persoanelor implicate în astfel de fapte, procurorii anticorupţie au extins cercetările şi asupra diplomelor emise în vara anului 2004.
Cazurile seamănă izbitor de mult. Surse judiciare susţin că, şi în cazul studenţilor de la Caransebeş, ancheta s-ar putea extinde. Oricum, aşa cum s-a întâmplat şi în 2005 cu ancheta profesorilor şpăgari, există şanse ca şi de această dată lucrurile să rămână „ca-n tren”. Singurii păgubiţi vor fi, cel mai probabil, studenţii, care s-au ales cu banii daţi şi licenţele suspendate. Unii dintre ei, care mai declară că li se sugerase că dacă nu „contribuie” nu vor obţine note de trecere la examenul final, sunt hotărâţi să se constituie în parte civilă şi să ceară de la Tacotă şi Gumă cei aproximativ 50.000 de euro. Vom reveni.
Sonia BERGER