Programat să se desfăşoare iniţial în luna septembrie, cu ocazia Serbărilor Cetăţii, şi amânat pentru faptul că echipa de acrobaţie aeriană participa în acea perioadă la un concurs în Macedonia, mult-aşteptatul miting aviatic a avut loc sâmbătă, 18 octombrie, pe Aeroportul din Caransebeş.
În ciuda vremii mohorâte şi a frigului care a devenit tot mai pătrunzător odată cu trecerea timpului, gugulanii, şi nu numai, au fost prezenţi în număr mare pe aerodrom, pentru a urmări bijuteriile aeriene pe care piloţii le-au pregătit cu ocazia celei de a patra ediţii a show-ului aviatic. Au fost prezenţi la Caransebeş cei mai buni piloţi pe care îi are la ora actuală ţara noastră, Aerocblubul României deplasând în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului echipa naţională de acrobaţie cu avioane „Şoimii României”, echipa de zbor cu avioane ultrauşoare „The Pelicans”, lotul naţional de paraşutism şi balonul cu aer cald, care, însă, din cauza timpului nefavorabil, nu a mai fost ridicat de la sol.
Datorită faptului că plafonul de nori s-a situat undeva la 200 de metri, piloţii şi-au adaptat programul de acrobaţii, astfel încât le-au efectuat doar pe cele care să le ofere deplina siguranţă a zborului.
De-a lungul a aproape trei ore, spectatorii au putut urmări demonstraţii de acrobaţie aeriană în formaţie sau „solo”, precum şi zboruri de prezentare, cu avioane Ikarus, Extra 300L, Cessna, un moment deosebit constituindu-l evoluţia pe cerul Caransebeşului a avionului Antonov – AN2, producţie rusească, cel mai mare biplan din lume, cu 20 de locuri şi cu o durată de viaţă de peste 50 de ani, o adevărată fortăreaţă zburătoare, venit de la Deva, de la Şcoala de Zbor „Lascu”.
Atât cât le-au permis condiţiile meteo, piloţii au executat tonouri, răsuciri, ruperi de formaţie, făcând adevărate tururi de forţă. Aici pot fi amintite zborul cu viteză minimă efectuat de George Rotaru, liderul „Şoimilor României”, pilot cu peste 3.500 de ore de zbor la activ, care s-a deplasat în aer cu doar 100 km/h, deşi viteza maximă a avionului său era de 400 km/h, sau manevra foarte gustată de public a comandantului Aeroclubului Caransebeş, Marinel Chevereşan, care a oprit motorul în aer şi a aterizat, chiar şi aşa, în condiţii perfecte.
Cum, din păcate, vremea nu a ţinut sâmbătă cu caransebeşenii, nici echipa de paraşutişti nu a mai executat salturile programate, în schimb avionul AN2 de la Şcoala de Zbor „Lascu” din Buziaş a efectuat zboruri cu spectatorii care şi-au luat inima în dinţi şi au vrut să vadă municipiul de la înălţime.
Ar mai fi de spus că, pe tot parcursul mitingului, pe cerul Caransebeşului avioanele au fost concurate serios de zmeiele multicolore înălţate de copiii veniţi în număr foarte mare pe aeroport, să-i vadă pe vrăjitorii aerului…
Bogdan NAUM