Cine ne deszăpezeşte?


Autorităţile judeţene se pregătesc pentru iarnă, în acest sens la Palatul Administrativ din Reşiţa având loc, zilele trecute, şedinţa Colegiului Prefectural, asta cu atât mai mult cu cât, deşi iarna este aproape, pentru jumătate dintre Drumurile naţionale din Caraş-Severin nu au fost încheiate încă contracte pentru deszăpezire. În ceea ce priveşte materialul antiderapant, a început aprovizionarea cu sare şi nisip.

Dacă pentru reţeaua de Drumuri naţionale aflată în administrarea Secţiei Orşova, care măsoară 278,103 km, contractele de deszăpezire au fost semnate, pentru cei 270,282 km administraţi de SDN Caransebeş, la licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drmuri Naţionale din România pentru aceste sectoare nu s-a prezentat nicio firmă de deszăpezire. „În prezent, la Secţia Orşova nu sunt probleme şi cunoaştem societatea care se va ocupa de partea de sud a judeţului, dar la Secţia de Drumuri Caransebeş, la prima licitaţie nu a venit niciun ofertant, astfel încât Direcţia de Drumuri şi Poduri a fost nevoită să reia licitaţia. Dacă la început deszăpezirea trebuia să se facă doar cu sare şi cu clorură de calciu, în prezent s-a revenit şi ministerul de resort a emis un Ordin prin care în această iarnă să se folosească şi nisipul”, a declarat subprefectul judeţului, Ioan Anton Paulescu.

În aceeaşi şedinţă a Colegiului Prefectural, Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a solicitat ca un asemenea raport să fie prezentat şi în ceea ce priveşte Drumurile judeţene şi chiar comunale. „Cred că ar trebui ca la astfel de discuţii să fie prezenţi mai mulţi primari, deoarece ei sunt cei care au probleme în ceea ce priveşte deszăpezirile în zona lor de administrare. Referitor la Drumurile naţionale, i-am rugat să verifice, la data începerii contractelor, dacă în bazele de deszăpezire, în zonele pe care le administrează, sunt pregătite toate utilajele, pentru a putea acţiona încă de la primele căderi de zăpadă”, a mai spus Ilie Iova.

Cu acelaşi prilej,Ioan Boba, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Caransebeş, a prezentat stadiul de pregătire pentru iarna 2013-2014. Astfel, prin Planul operativ, au fost organizate 12 baze de deszăpezire – şapte pe reţeaua SDN Caransebeş şi cinci pe SDN Orşova. „Intervalele de timp maxime necesare pentru nivelul I de viabilitate sunt de trei ore de la semnalarea fenomenului, până la răspândirea pentru combaterea poleiului şi a înzăpezirii, opt ore după încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite pentru deszăpezirea drumului pe minimum o bandă de circulaţie, şi 24 de ore după încetarea viscolului pentru deszăpezirea întregii părţi carosabile”, a mai spus Ioan Boba.

Pentru intervenţii pe Drumurile naţionale din Caraş-Severin sunt necesare 58 de autovehicule cu lamă şi răspânditor, şi 29 de utilaje grele, încărcătoare, autofreze, autogredere, dar şi de peste 8.500 de tone de sare şi 5.500 de tone de nisip.

Bianca METEŞ