Cinematograful e al administraţiei locale. Definitiv!


Cinematograful ,,Tineretului” din municipiu a fost preluat definitiv de autorităţile locale caransebeşene. Până la promulgare, legea care certifică această trecere, din administrarea ,,RomâniaFilm” în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale şi administrarea consiliilor locale, a parcurs un drum sinuos, fiind contestată la Curtea Constituţională. Primăria Caransebeş a alocat 50.000 de lei pentru întocmirea unui Studiu de fezabilitate, în aşa fel încât ulterior să poată începe reabilitarea şi modernizarea clădirii. (C. Senco)

Cinematograful „Tineretului” din Caransebeş a fost preluat definitiv de autorităţile locale. Acest lucru a fost posibil după ce Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Nr. 7/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului Nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru modificarea Legii Nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului Nr. 39/2005 privind cinematografia, a fost promulgată. Până la promulgare, legea a parcurs un drum sinuos şi suficient de lung, pentru că a fost contestată la Curtea Constituţională, instituţie care a avizat favorabil trecerea cinematografelor din administrarea ,,RomâniaFilm” în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale. Ulterior, Sindicatul Liber ,,RomâniaFilm” i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, să nu promulge Legea cinematografiei în forma modificată şi să o retrimită Parlamentului.

Potrivit legii, „sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se află în proprietatea privată a Statului şi în administrarea RADEF, trec în proprietatea publică a autorităţilor administrativ-teritoriale locale, comune, oraşe, municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti după caz, şi în administrarea respectivelor consilii locale”. La Caransebeş, autorităţile au preluat numai clădirea cinematografului, terenul pe care a funcţionat fosta Grădină de vară fiind revendicat de foştii proprietari.

Cinematografele preluate de autorităţile locale vor trebui să difuzeze film pentru o perioadă de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. În plus, autorităţile locale sunt obligate ca, într-un termen de maximum patru ani, să asigure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălilor de cinema preluate. Neîndeplinirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cinematografelor respective şi a terenurilor aferente lor de către autorităţile publice locale, Ministerul Culturii şi Cultelor urmând să verifice dacă aceste prevederi sunt respectate. În acest an, din bugetul local nu pot fi suportate decât cheltuielile pentru întocmirea Studiului de fezabilitate. „Primăria a alocat în acest sens, suma de 50.000 de lei. Pentru noi, important e să realizăm Studiul de fezabilitate, în aşa fel încât ulterior să putem începe reabilitarea şi modernizarea clădirii”, ne-a declarat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură ,,George Suru”.

Totodată, autorităţile locale nu pot vinde cinematografele primite de la RADEF, pentru o perioadă de 15 ani.

Cinematograful „Tineretului” a fost construit în anul 1915, valoarea investiţiei făcute atunci fiind de 202.500 coroane de aur. Ulterior, „Casa pentru producţii cinematografice” a fost concesionată familiei Szathmary, care i-a dat titulatura de Teatrul Cinematografic LUNA, iar mai târziu pe cea actuală. În perioada comunistă, clădirea a intrat în administrarea operativă a Agenţiei Naţionale pentru Producţie şi Difuzare a Filmului.

Carmen SENCO