Cinstirea Sfântului Dimitrie în Teregova, o expresie a credinței și identității locale



Sâmbătă, 26 octombrie, biserica din Teregova a strălucit la sărbătoarea ocrotitorului său, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Evenimentele au debutat în seara zilei precedente cu Vecernia, urmată de Acatistul Sfântului Dimitrie, rostit de mai mulți copii și tineri teregoveni împreună cu preoții Simion Bica și Ioan Smultea. În ziua hramului, în timpul Sfintei Liturghii, în semn de respect pentru Marele Mucenic Dimitrie, unul dintre cei mai mari sfinți militari, icoana acestuia a fost străjuită în sfântul lăcaș de o „Gardă de onoare” formată din tineri cu steaguri tricolore și îmbrăcați în port tradițional românesc.
Un moment emoționant al slujbei a fost recitarea unei rugăciuni originale, compusă de părintele paroh Simion Bica și dedicată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, de către grupul format din foști și actuali elevi ai Liceului Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova. Astfel, George Ianoșigă, George Adrian Bunia, Nicoleta Stepanescu, Ana-Maria Beșeriu, Ana Berzescu, Ioan Copăceanu, Vasile Ionașcu și Traian Cojocariu au subliniat importanța ocrotitorului spiritual în viața comunității, pe care l-au rugat să dăruiască pace, liniște și binecuvântare satului, școlii care îi poartă numele și tuturor celor care îi cer ajutorul.
Prin implicarea tinerilor s-a demonstrat că tradițiile religioase pot fi păstrate vii și adaptate la contextul contemporan. Cinstirea Sfântului Dimitrie în parohia Teregova a reprezentat nu doar o sărbătoare teologică, ci și o manifestare a identității comunitare și a legăturilor dintre generații. Nicoleta Stepanescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, fiică a satului, a mărturisit: „Participând la asemenea acțiuni, prin intermediul dumneavoastră, ne-am dat seama cât de importantă este biserica în viețile noastre și că ziua de azi, pentru noi, nu este doar o simplă sărbătoare!”. Cuvintele ei reflectă sentimentul personal de apartenență la o moștenire spirituală, dar și semnificația profundă a acestui eveniment pentru întreaga comunitate.
Prof. dr. Gabriela Violeta BICA