„Ciobănaşul” – de la ansamblu, la festival


Vineri, 31 mai, a avut loc prima ediţie a Festivalului folcloric cu participare internaţională intitulat „Ciobănaşul”, organizat de Şcoala Gimnazială, Primăria şi Consiliul Local din comuna Băuţar.

Manifestarea a cuprins două secţiuni, una pentru elevi, ce a inclus poezii în grai bănăţean, ansambluri folclorice de obiceiuri, cântece şi dansuri, precum şi una pentru cadre didactice, care au prezentat o serie de referate şi comunicări, în cadrul simpozionului „Educaţie pentru patrimoniu”.

„În contextul în care anul 2013 este declarat Anul European al Cetăţenilor, o asemenea acţiune, care se integrează în demersurile Proiectului Didactica Internaţional 2013, cu tema-impuls «Educaţie pentru Cetăţenie Europeană», este binevenită”, a declarat Tudor Deaconu, directorul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin.

Festivalul-concurs „Ciobănaşul”, organizat în cadrul Proiectului „Dialog fără Frontiere. Moşteniri culturale”, marchează această temă şi vine în sprijinul consolidării coeziunii şi a înţelegerii reciproce între oameni. Printr-un dialog fără frontiere, organizatorii consideră că ne putem păstra identitatea între alte popoare, doar dacă ne cunoaştem tradiţiile şi obiceiurile populare.

„Am trăit bucuria participării la prima ediţie a Festivalului «Ciobănaşul», în acest spaţiu etno-folcloric, dar şi la simpozionul «Educaţie pentru patrimoniu». Patrimoniul există, însă acesta mai trebuie încă descoperit, fie el etnografic, istoric sau arheologic, şi trebuie însănătoşit, pentru că trăieşte momente deosebite. Din cauza lipsei fondurilor, nu se poate reface ceea ce există, mai ales că vremea a activat asupra acestui patrimoniu în mod defavorabil”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Jompan, compozitor, dirijor, muzicolog, folclorist, profesor, dar şi poet.

La simpozion au fost prezentate adevărate lucrări de patrimoniu. Aici au fost trimise 105 referate, chiar şi din Serbia, Austria şi Franţa.

„Atunci când vorbim despre patrimoniu, vorbim despre izvoarele noastre istorice, care reprezintă un adevărat tezaur. De asemenea, pe parcursul zilei s-a putut vorbi şi despre un patrimoniu etnografic, etnologic, lingvistic, evenimente care ar trebui să existe în cât mai multe locuri, pentru ca, atunci când vom trăi într-o singură familie, fără graniţe, ceea ce ne va reprezenta va fi exact acest patrimoniu”, a subliniat Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Tot ceea ce s-a arătat pe parcursul simpozionului, se speră să se finalizeze în mod practic, în acţiuni pe care copiii le îndrăgesc şi în care se implică cu interes.

„Copiii noştri sunt buni cunoscători de tradiţii. Ansamblul «Ciobănaşul», de exemplu, are în componenţă 60 de copii, fapt ce ne-a determinat să facem ceva pentru ei, şi anume, acest festival”, a spus Ramona Bogdan, coordonatorul proiectului.

La Casa Culturală din Bucova s-a desfăşurat Festivalul de poezie în grai, la care au participat aproximativ 100 de copii, în timp ce la Casa Culturală din Băuţarul de Jos a avut loc un spectacol la care şi-au dat concursul 22 de ansambluri folclorice.

„Festivalul-concurs se intitulează «Ciobănaşul» pentru că aici a existat şi continuă să existe, încă, Ansamblul «Ciobănaşul» din Băuţar, care are tradiţie în această comună şi care ne-a reprezentat cu cinste atât în ţară, cât şi în afara graniţelor”, a declarat Victoria Măran, director al Şcolii Gimnaziale Băuţar.

Acţiunea s-a finalizat cu un spectacol de gală, la care au participat ansambluri şi solişti renumiţi de muzică populară.

Parteneri în derularea manifestării au fost Liceul de Chimie şi Medicină din Vârşet, Skolska Uprava Zrenjanin Nacelnik, Stanisa Banjanin Zrenjanin – Serbia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, Colegiul Bănăţean Oţelu Roşu, Şcoala Gimnazială Zăvoi, Primăria din Kainbach – Austria, Asociaţia Învăţătorilor Caraş-Severineni, precum şi Cercul „Astra” Băuţar-Bucova.

Sonia BERGER