Clarificarea anumitor elemente din noua lege a pensiilor



Legea nouă a pensiilor a generat un context legislativ complex, caracterizat de numeroase neclarități, iar în acest sens este necesar să oferim cetățenilor o mai bună înțelegere a modificărilor aduse.
Analiza detaliată a noilor prevederi este esențială pentru a evalua impactul asupra sistemului de pensii, iar aici voi veni cu următoarele precizări.
Majorarea cu 13,8% a punctului de pensie este pentru toate pensiile românilor. Referitor la categoriile de persoane care vor beneficia de o majorare a pensiilor cu peste 80%, această majorare este de fapt o corectare a inechităților, iar din acest motiv se va aplica doar persoanelor care au muncit și contribuit la fel la Sistemul de Asigurări Sociale, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, sau au avut stagii diferite de cotizare, și aici este vorba despre diferențele dintre femei și bărbați, care vor fi corectate, sau persoanele care au făcut parte din cei cu indemnizație minimă socială, pentru aceste persoane venindu-se cu o formulă de calculare și corectare a acestor inechități, într-adevăr, din septembrie, pentru persoanele aflate în această postură, fiind majorări care vor ajunge să depășească 80%.
Dar, cum am specificat, aceste majorări sunt de fapt corectări ale pensiilor pentru persoanele aflate sub aceste inechități.
Un alt element pe care doresc să îl clarific este legat de întrebarea pusă de foarte mulți români, aceea dacă se mai poate ieși la pensie anticipat. Răspunsul este da, și aici voi specifica exact condițiile. În acest moment, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei.
Dacă o persoană are o contribuție de 40 de ani, fie că este bărbat sau femeie, se poate pensiona anticipat cu 5 ani mai devreme, fără a avea vreo penalizare. Acest lucru înseamnă că, în condițiile în care nu ai vârsta necesară pentru pensionare, dar ai o contributivitate de 40 de ani, te poți pensiona cu 5 ani mai devreme fără a avea vreo penalizare.
Se poate ieși anticipat la pensie chiar și după 35 de ani de contributivitate, dar aici penalizările vor fi de până la 24%, acest lucru depinzând de numărul anilor de pensionare anticipată.
Pe vechea lege, țin să menționez că penalizările erau de până la 30%.
Tot pe noua lege, un element foarte important este legat de concediul de maternitate, care acum este luat în calcul pentru anii de pensie.
Am dorit să explic aceste neclarități, întrucât foarte multe persoane erau nedumerite să audă de aceste diferențe de majorări a pensiilor, o dată 13,8%, iar pe de altă parte 80%, și referitoare la celelalte elemente menționate.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş- Severin