Zilele trecute, cunoscutul alpinist caransebeşean Cornel Galescu s-a întors din Norvegia, unde a participat, timp de trei săptămâni, la o tabără internaţională în cadrul căreia s-a pregătit pentru expediţia care va avea loc la sfârşitul acestui an, la Polul Sud, pentru a marca 100 de ani de când Roald Amundsen a descoperit acest loc. În acest stagiu, caransebeşeanul a tras pe schiuri o sanie de 50 de kilograme pe gheţarul Jostedal, cel mai larg din Europa, uneori sania trebuind cărată în spate. La unul dintre aceste antrenamente, Coco Galescu a căzut într-o crevasă, viaţa fiindu-i salvată de… băţul de schi. (S. Berger)
La începutul acestei săptămâni, binecunoscutut alpinist caransebeşean Cornel Galescu s-a întors din Norvegia, unde, timp de trei săptămâni, s-a pregătit pentru expediţia din luna decembrie a acestui an, când un grup de sportiv din mai multe ţări vor marca împlinirea a 100 de ani de la cucerirea Polului Sud de către exploratorul Roald Amundsen, el şi Romeo Dunca fiind singurii români care vor lua parte la acest eveniment. Stagiul s-a derulat în condiţii extreme, iar alpinistul şi-a văzut moartea cu ochii, după ce s-a prăbuşit într-o crevasă, din care a ieşit cu mare greutate. În acest fel, caransebeşeanul s-a pregătit să devină primul român care să cucerească pe schiuri Polul Sud.
Timp de trei săptămâni, alpinistul Cornel Galescu a trecut prin momente dificile, antrenamentele pe care le-a efectuat având loc la altitudini de peste 2.500 de metri, în gheţarul Jostedal din Norvegia. ,,Zilnic, am testat diferenţe de nivel de 1000 de metri şi am parcurs cam 130 de kilometri în cele trei săptămâni cât am escaladat gheţarul”, a spus Coco Galescu.
A tras pe schiuri o sanie de 50 de kilograme peste crevase, pe sub pereţii abrupţi, încărcaţi de zăpadă, iar atunci când gheţarul a devenit tot mai greu de abordat, sania a trebuit cărată în spate, în ciuda traseului dificil, incidentele apărând aproape de la sine. ,,La coborâre am căzut într-o crevasă şi mi-a salvat viaţa băţul de schi. Gheţarul era acoperit de zăpadă proaspătă şi s-a format un pod de zapadă fals. N-am avut cum să văd că dedesubt era de fapt o <<capcană>>. Dacă nu mă opream în băţul de schi, riscam să cad. Unele crevase pot ajunge şi la 50 de metri adâncime”, a mai spus Cornel Galescu.
Acesta a adăugat că echipamentul din dotare este esenţial şi dacă vrei să escaladezi un munte, nu poţi pleca fără aşa ceva, astfel că nu i-au lipsit din rucsac blocatorul, pitoanele de gheaţă, pioletul, dar nici coarda de alpinism. ,,Când pleci într-o astfel de aventură, trebuie să iei în calcul orice situaţie. În plus, schiurile erau dotate cu <<piei de focă>> pentru porţiunile de urcare. Şi aş mai adăuga că, în primele zile, am avut probleme cu respiraţia din cauza altitudinii, dar acestea s-au rezolvat în urma antrenamentelor”.
Gheţarul Jostedal este cel mai larg din Europa şi este locul în care s-a pregătit şi Amundsen, acum 100 de ani, înainte de cucerirea Polului Sud. Plecarea în expediţia de la Pol va avea loc în luna noiembrie.
Sonia BERGER