Colectarea selectivă a deşeurilor – lungul drum de la vorbe la fapte…


 În municipiul de pe Timiş şi Sebeş, campania de colectare selectivă a deşeurilor se află în plină desfăşurare. Din păcate, chiar dacă în ultimii doi ani, operatorul de salubrizare a creat toate condiţiile pentru derularea optimă a acestui proces, majoritatea caransebeşenilor continuă să nu îşi separe gunoiul din gospodării. Conducerea Transal Urbis spune că reducerea volumului materialelor prin presare ar putea duce la o reducere a tarifelor practicate de societate. (L. Dinu)

Campania de colectare selectivă a deşeurilor casnice este în plină derulare, în urbea de pe Timiş şi Sebeş. Însă, chiar dacă de mai bine de doi ani, operatorul de salubrizare de aici a creat toate facilităţile derulării în condiţii optime a acestui demers, majoritatea caransebeşenilor îşi continuă obiceiul de a nu-şi separa gunoiul din gospodării.

Între deşeurile plastice colectate de la cetăţeni de societatea „Transal Urbis”, se află şi materiale plastice reciclabile, precum PET-uri, bidoane, găleţi, navete pentru sticle şi lădiţe pentru transportul fructelor, bidoane pentru detergenţi şi înălbitori, folie de polietilenă, spoilere auto sau carcase de aparate de radio şi de calculatoare. În cazul flacoanelor, bidoanelor, carcaselor de aparate, dar şi al materialelor de carton sau orice alte materiale reciclabile voluminoase, este recomandată presarea acestora înainte de debarasare.

Directorul societăţii de salubrizare, Mihai Paica, a precizat în această idee faptul că „reducerea volumului materialelor prin presare ar reduce cheltuielile de gestionare a deşeurilor la Caransebeş, ceea ce ar putea conduce şi la o scădere a tarifelor practicate de societate”.

Dacă familiile care locuiesc la case primesc gratuit, în fiecare lună, odată cu achitarea facturii către societatea „Transal Urbis”, câte doi saci din plastic pentru colectarea selectivă a deşeurilor, cetăţenii care locuiesc la bloc au la dispoziţie platforme ecologice dotate cu containere de culoare galbenă pentru debarasarea maselor plastice, şi containere de culoare albastră pentru hârtie. Caransebeşenii se declară susţinătorii colectării selective a deşeurilor, însă, „lungul drum de la vorbe la fapte” se aplică, din păcate, şi la acest capitol.

De adăugat şi faptul că colectarea selectivă a deşeurilor casnice este importantă, în principal, din motive ecologice şi de protejare a mediului înconjurător, deşeurile de hârtie, carton, metal, plastic şi sticlă urmând a fi reciclate. În aceste condiţii, se reduce consumul resurselor naturale precum petrolul, apa şi energia, dar şi nivelul emisiilor nocive în aer.

Este vorba, de altfel, de un sistem obişnuit pentru ţările dezvoltate, iar România are obligaţia să aplice, la rândul ei, astfel de norme indispensabile în Uniunea Europeană. Anul trecut, Parlamentul României a adoptat şi o lege în acest sens, prin care a fost instituită obligativitatea colectării selective a deşeurilor în instituţiile publice.

Liviu DINU