Colindăm, colindăm… de la Teregova până la Dunăre!


Sâmbătă, 26 noiembrie, un grup de elevi din Parohia Ortodoxă Română Teregova, membri ai Centrului de Tineret „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, au participat la o excursie de o zi, organizată la iniţiativa părintelui Paroh Simion Bica. Pentru a oferi copiilor prilejul de a petrece un sfârşit de săptămână în spiritul dragostei pentru ţară şi credinţa strămoşească, traseul călătoriei le-a purtat pașii prin locuri unde istoria se confundă cu religia și cultura milenară a poporului român.

Astfel, vizitarea obiectivelor a debutat cu Mănăstirea Mraconia. Aici, au fost binecuvântați cu participarea la Sf. Liturghie și primirea caldă a măicuțelor, care au povestit că existența însăși a lăcașului este un adevărat miracol, dacă privim la încercările prin care au trecut creştinii din aceste părţi, de-a lungul timpului. Drept mulţumire, grupul de copii a dăruit gazdelor un buchet de pricesne şi colinde tradiţionale din Banat. Apoi, cu mirare și interes, şi-au îndreptat privirile spre mărețul chip al regelui dac Decebal, sculptat în stâncă, care veghează falnic malurile Dunării. Următoarea țintă a fost orașul Orșova, despre care copiii au aflat că are o istorie veche, și totuși nouă, ca urmare a realizării Lacului de acumulare Porțile de Fier I. Aici, au putut poposi în Biserica Romano-Catolică, în Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae, pentru ca apoi să urce „Dealul Eroilor” pentru a-şi linişti sufletul în Mănăstirea Sf. Ana şi a pune o lumânare în amintirea făuritorilor României Mari. De altfel, acest lăcaş sfânt a fost ctitorit de gazetarul Pamfil Şeicaru, pentru a cinsti memoria camarazilor săi, adică a soldaţilor români căzuţi în Primul Război Mondial. De la Dierna de odinoară, au pornit în căutarea Podului împăratului roman Traian, ridicat cândva pe aceste locuri, la Drobeta, de către arhitectul Apolodor. În prag de seară, micii pelerini au colindat şi vechiul aşezământ monahal de la Vodiţa, pentru ca apoi, reîntorşi pe Culoarul Timiş-Cerna, să-l găsească pe anticul Hercules, privind resemnat şi neputincios spre aşezarea care astăzi se află din nou într-un moment de răscruce.

La capătul unei zile de sfârşit de noiembrie, copiii împreună cu părintele Simion Bica au înţeles că au dobândit o experienţă nouă împreună, care generază gânduri ce pot fi transformate în cuvinte, înainte de a deveni amintiri: „Fiecare mănăstire şi fiecare loc istoric ne-a deschis ochii să vedem cum trăim şi cine suntem noi astăzi”(Roxana Vela, clasa a VII-a); „Religia şi istoria ne fac să fim ceea ce suntem noi astăzi” (Andrei Banda, clasa a VII-a); „Mi-a plăcut foarte mult cetatea medievală a Severinului, pentru că aici am aflat nu doar multe lucruri noi despre trecut, dar şi ce poţi vedea azi într-un muzeu” (Maria Smultea, clasa a VIII-a); „Înaintaşii noştri au făcut lucruri deosebite, dar Romania de azi nu ştie să le păstreze!!” (Mirela Lăzărescu, clasa a VI-a); „ Mie mi-a plăcut cel mai mult la Mănăstirea Sf. Ana” (Patricia Brumar, clasa a VII-a); „Mi-a plăcut cum ne povestea Maica Varvara despre strămoşii noştri, care s-au luptat pentru ca noi românii de astăzi să fim liberi” (Xenia Smultea, clasa a VIII-a); „Strămoşii noştri s-au luptat pentru ca noi să fim liberi a crede în Dumnezeu” (Amalia Beşeriu, clasa a VII-a); „Am trăit momente emoţionante alături de suflete nevinovate, care prin tinereţea lor fac ca lucrurile să aibă sens, iar în viaţa creştină să se simtă perspectiva perenităţii” (pr. Simion Bica).

Prof. Dr. Gabriela-Violeta BICA