La sediul Palatului Administrativ din Reşiţa a avut loc recent o evaluare a rezultatelor activităţii
desfăşurate de Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin în anul 2018.
În evidenţele statistice întocmite la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin se arată că în perioada analizată au avut loc 208 intervenţii la inundaţii și fenomene meteorologice, şi patru la alunecări de teren.
Ca şi în alţi ani, au fost înregistrate o serie de evenimente pentru gestionarea cărora a fost nevoie de cooperarea mai multor structuri din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi adoptarea unor măsuri eficiente. Cele mai multe dintre evenimentele produse s-au manifestat pe timpul unor informări sau atenţionări şi avertizări hidrometeorologice. Astfel, pentru județul Caraș-Severin au fost emise 577 de notificări hidrometeorologice, din care 59 avertizări Cod Portocaliu, 49 fiind meteorologice şi 10 hidrologice. De asemenea, judeţul s-a aflat şi sub incidenţa unei avertizări hidrologice Cod Roşu, când au fost înregistrate şi situaţii de urgenţă.
În urma manifestării riscurilor inundaţii/alunecări de teren, furtuni-vânt puternic şi/sau precipitaţii masive, anul trecut, la nivelul judeţului au fost produse pagube în valoare de aproape 12 milioane de lei, costurile de refacere/reconstruire fiind mult mai mari şi putând fi stabilite doar prin proiecte tehnice de specialitate. Au fost înregistrate pagube în infrastructură și agricultură.
În ceea ce privește situațiile deosebite înregistrate și gestionate la nivelul județului Caraș-Severin, e de menţionat faptul că atât începutul, cât și sfârșitul anului 2018 au fost marcate de căderi însemnate de zăpadă, cu episoade de vânt puternic, situații ce au determinat închiderea temporară a unor drumuri de acces spre zonele montane, dar și întreruperea alimentării cu energie electrică a numeroase localități. În aces sens, situația cea mai gravă s-a înregistrat în luna decembrie, când 55 de localități au fost nealimentate, total sau parțial, cu energie electrică, iar circulația feroviară a fost întreruptă timp de mai multe ore. Astfel, s-a acționat pentru degajarea de arbori/stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil și pe autoturisme, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dislocat în sprijin forțe și mijloace de la alte unități din subordine, respectiv de la Inspectoratele pentru situații de urgență din județele Dolj, Teleorman, Vâlcea, Gorj și Mehedinți.
În data de 3 iunie 2018 a fost emisă o avertizare hidrologică Cod Roşu pentru Bazinul hidrografic Timiş. Au fost raportate aproximativ 100 de gospodării inundate, iar la Borlova trei persoane, din care doi copii, au avut nevoie de sprijinul pompierilor pentru a fi evacuate dintr-o casă izolată de ape. La nivelul localităţii Slatina-Timiş s-au produs cele mai grave inundaţii, fiind afectate zeci de proprietăţi individuale şi numeroase elemente de infrastructură. Dispeceratul ISU a primit notificări de la 12 unităţi administrativ-teritoriale pe timpul manifestării fenomenelor, ulterior numărul rapoartelor privind efectele fenomenelor crescând.
Ca o concluzie, se poate spune că activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a desfăşurat în condiţii bune, reuşindu-se gestionarea corectă a tuturor situaţiilor manifestate pe teritoriul judeţului. Probleme au fost întâmpinate în relaţionarea cu unele Comitete locale pentru situaţii de urgenţă, respectiv cu preşedinţii acestora, care în anumite situaţii nu acordă atenţia cuvenită măsurilor şi acţiunilor de protecţie a comunităţilor. Lipsa mijloacelor de primă intervenţie, lipsa surselor artificiale sau naturale de apă sunt factori care pot afecta în mod negativ gestionarea situaţiilor de urgenţă care se manifestă în mod frecvent.
Bogdan NAUM