Consilierii locali au hotărât: Bani pentru un spital modular la Caransebeş! 1



În cadrul şedinţei extraordinare de luni, 29 martie, consilierii locali au aprobat punctul de pe ordinea de zi privind proiectul cu titlul ,,Creșterea capacității administrative și de reacție în situația de urgență generată de COVID-19 în Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș – Acronim HELPCOVID-19”, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. De asemenea, a primit undă verde şi proiectul de hotărâre privind aderarea municipiului Caransebeş la Asociaţia ROHEALTH – Clusterul pentru Sănătate şi Bioeconomie, ca membru cu toate drepturile şi obligaţiile ce rezidă din această calitate, împuternicirea unui reprezentant în relaţia cu asociaţia şi aprobarea protocolului cu această structură.
Valoarea totală a proiectului ,,Creșterea capacității administrative și de reacție în situația de urgență generată de COVID-19 în Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș” este de 14,7 milioane de lei, cu TVA, suma cofinanţării proprii, asigurată de la bugetul local, fiind de 186.264 de lei.
Prin acest proiect urmează în primul rând să se construiască un spital modular, apoi să fie achiziţionate echipamente în valoare de peste două milioane de lei. Spitalul modular va avea o capacitate de 50 de locuri, două paturi vor fi pentru Terapie intensivă, iar 43 vor fi paturi standard.
Administratorul public Florin Bogdea le-a explicat consilierilor locali că spitalul modular se doreşte să fie realizat în partea din spate a Spitalului Municipal de Urgenţă, urmând să aibă legătură cu acesta.
„Ne gândim ca, printr-un alt proiect, să aducem şi Blocul operator tot în zona de parter, pentru că Secţia Anestezie Terapie Intensivă se află la etajul şapte şi uneori, atunci când nu merge liftul, bolnavii sunt urcaţi în spate. Este o dorinţă în primul rând a medicilor şi a celor din spital să decongestionăm puţin acest lucru. Vrem să scoatem partea de COVID din spital. Spitalul modular este după un proiect asemănător cu cel de la Spitalul Universitar de Urgenţă «Elias». De trei săptămâni se lucrează intens pe acest proiect, astăzi (29 martie – n.r.) vrem să-l depunem, iar dacă ni se aprobă pe această axă, construirea lui efectivă va dura undeva la şase săptămâni”, a spus Florin Bogdea.
City-managerul municipiului a adăugat că noua unitate va fi alcătuită din containere, pe piloni metalici, şi va beneficia de aparatura necesară, totul limitat, însă, la 3 milioane de euro, cât este valoarea proiectului.
În ceea ce priveşte cel de al doilea proiect de hotărâre, respectiv aderarea municipiului Caransebeş la Asociaţia ROHEALTH – Clusterul pentru Sănătate şi Bioeconomie, ca membru cu drepturi depline, Florin Bogdea a spus că această structură este un grup la nivel naţional, format pe principii medicale, alăturarea municipiului la el însemnând acces la toate informaţiile privind finanţarea în aceste domenii. City-managerul a mai precizat că o oportunitate în acest sens ar fi chiar accesarea de fonduri pentru mutarea Blocului operator de la etajul şapte, la parterul spitalului caransebeşean, despre care i-a informat pe consilieri.
Sonia BERGER


Un gând despre “Consilierii locali au hotărât: Bani pentru un spital modular la Caransebeş!

Comentariile sunt închise.