Consiliul Judeţean, către Caransebeş: Uite Crucea, nu e Crucea!


În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Caransebeş din data de 31 martie 2015, aleşii municipali au aprobat cu unanimitate de voturi hotărârea prin care Crucea de pe Muntele Mic, a cărei denumire oficială este Monumentul Eroilor Bănăţeni, să fie preluată de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, de către administraţia municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

Solicitarea a venit din partea a doi profesori timişoreni, Cristian Mâţu şi Cornel Hamat – iniţiatorii proiectului acestui simbol al Banatului Montan inaugurat în septembrie 2004 –, după întâlnirea comună pe care au avut-o cu fostul primar Marcel Vela şi conducerea forului judeţean. Astfel, Crucea urma să fie administrată şi promovată ca obiectiv turistic de Primăria şi Consiliul Local Caransebeş, Consiliului Judeţean Caraş-Severin revenindu-i sarcina să se ocupe de accesul până la obiectiv, respectiv de întreţinerea drumului care leagă satul Borlova de platoul pe care este situat Monumentul Eroilor Bănăţeni.

La rândul său, în luna aprilie a aceluiaşi an, Consiliul Judeţean adopta o hotărâre privind constituirea unui drept real de administrare asupra Crucii de pe Muntele Mic, aflată în domeniul public al judeţului şi administrată de această instituţie, în favoarea Consiliului Local Caransebeş.

Transferul efectiv nu s-a realizat însă niciodată. În tot acest răstimp, cele două instituţii au purtat o corespondenţă asiduă, dar, neajungându-se la un punct de vedere comun, în final, pentru a se evita un blocaj în ceea ce priveşte administrarea acestui obiectiv, Consiliul Judeţean a hotărât, în şedinţa de săptămâna trecută, abrogarea Hotărârii Nr. 80/17.04.2015, astfel că Monumentul Eroilor Bănăţeni de pe Muntele Mic a revenit în patrimoniul forului judeţean.

Sonia BERGER