Duminică, 20 mai, Primăria şi Consiliul Local al comunei Constantin Daicoviciu, în colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa, a organizat la Căminul cultural prima ediţie a sărbătorii localității, aniversând numele comunei ce și-a luat denumirea de la marele om politic și istoric Constantin Daicoviciu. S-au comemorat totodată 45 de ani de la moartea marelui istoric care a dat numele comunei, și 120 de ani de la nașterea acestuia.
Constantin Daicoviciu, născut la Căvăran, a rămas un simbol istoric, politic şi cultural al cărăşenilor. A fost istoric, arheolog, politician, profesor, conferențiar, decan și rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 1965, Constantin Daicoviciu a devenit membru al Consiliului de Stat, sub preşedinţia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Odată cu sărbătoarea numelui comunei s-au aniversat și 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Cu această ocazie, Primăria Constantin Daicoviciu a organizat un program artistic cu dansuri și tradiții din Banat, printre formațiile ce au participat numărându-se grupul „Andante”, coordonat pe Marius Iana Dobre, şi „Zestrea Gugulanilor“ din Caransebeş.
Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de primarul comunei Constantin Daicoviciu, Daniel Boambeș, după care a mai luat cuvântul Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin. Programul artistic a fost prezentat de îndrăgitul om de televiziune, păstrător al tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, Dan Liuț.
Prin această sărbătoare, localitatea Constantin Daicoviciu arată cât de important este să ne amintim de cei fără de care nu am fi fost ceea ce suntem astăzi.
Ion TURNEA