Containerele de colectare selectivă pleacă spre destinatari


În cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraș-Severin”, derulat de Consiliul Judeţean, au fost achiziționate peste 3.000 de containere de colectare selectivă și peste 16.800 de unități de compostare, ce vor fi distribuite în perioada următoare populației. Până acum au fost împărțite mai mult de 2.000 de containere și peste 7.000 de unități de compostare. Dintre acestea, au fost deja distribuite unităţilor administrativ-teritoriale 1.266 de containere de colectare selectivă, la Reşiţa şi Bocşa, şi 7.196 de unităţi de compostare în Reşiţa, Bocşa, Oţelu Roşu şi în 24 de comune: Lupac, Goruia, Ticvaniu Mare, Grădinari, Vrani, Varadia, Ciudanoviţa, Băuţar, Marga, Rusca Montană, Zăvoi, Glimboca, Obreja, Turnu Ruieni, Berzovia, Măureni, Doclin, Ocna de Fier, Dognecea, Buchin, Bucoşniţa, Armeniş, Slatina-Timiş și Păltiniş.

Necesarul de containere a fost stabilit de proiectantul general, în cadrul Studiului de Fezabilitate, pe baza informațiilor transmise de primăriile din județ cărora, în această etapă, le sunt predate pe baza de proces-verbal. Primăriile au obligația să amenajeze platformele unde vor fi amplasate containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Prin proiect au fost achiziționate mai multe categorii de contaiere de precolectare a deşeurilor, după cum urmează: 3.300 de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, cu o capacitate de 1,1 mc (1.274 pentru hârtie şi carton, de culoare albastră, 1.251 pentru plastic şi metal, de culoare galbenă, şi 775 pentru sticlă, de culoare verde); 16.800 de unităţi de compostare, cu o capacitate de 220 l; opt containere pentru colectarea deşeurilor periculoase, cu o capacitate de 6 mc; 21 de containere pentru colectarea deşeurilor voluminoase, cu o capacitate de 15 mc; 10 containere pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice (DEEE), cu o capacitate de 30 mc. Activitatea de montare şi distribuire a containerelor va continua în perioada imediat următoare.

Proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. Este prevăzută construirea Centrului de management integrat al deşeurilor, care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. Alte trei staţii de transfer vor fi construite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională și are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).

Bianca METEȘ