„Copacul din palmă”, în inima Caransebeșului


Un nou ansamblu sculptural, inedit, reprezentând legătura strânsă şi armonia dintre artă şi mediu, a fost amplasat în Centrul Civic al urbei de pe Timiş şi Sebeş, în Piaţa „General Ioan Dragalina”, în vecinătatea Centrului Naţional de Informare și Promovare Turistică. Este vorba despre un monument realizat în marmură albă, format din cele cinci degete ale mâinii, în mijlocul cărora se află un arbore ornamental din specia „Catalpa”.

„Catalpa” este un copac ornamental cu flori albe, în formă de trompetă, ce formează prin corola sa o umbrelă naturală. Frunzele, de 20 centimetri lungime și având formă de inimă, devin toamna de un galben strălucitor.

„Acest ansamblu sculptural şi copacul plantat reprezintă un mesaj pentru cei care trec prin acest loc şi pentru toţi cei care vor veni după mine: să aibă grijă de natură, de oameni, de Caransebeş și de viitorul acestui oraș minunat!”, a precizat edilul-şef Marcel Vela, cel care, alături de câţiva membri ai Consiliului Local al municipiului, a plantat arborele, la începutul acestei luni.

Monumentul „Copacul din palmă” a fost executat în Marmură de Ruschiţa, prin măiestria artistică specifică, de cunoscutul sculptor Eugen Petri. Degetul cel mai mare are dimensiunea de 2,70 metri, iar cel mai mic măsoară 2,10 metri. „Ideea transmisă de această lucrare este de a se proteja natura, de a o susţine cu mâinile noastre şi de a da viaţă din palma noastră, unui copac. Este o mişcare firească, exact ca atunci când ţii în palmă un lucru drag. Sper să fie admirată şi apreciată, în egală măsură, de către toţi caransebeşenii”, a declarat Eugen Petri.

Reputatul artist s-a născut la Ploieşti şi este absolvent al Academiei de Arte din Bucureşti, Secţia „Sculptură”, promoţia anului 1989, fiind de profesie cadru didactic. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1991, şi al Societăţii Regale Britanice a Sculptorilor din anul 2007.

Arta sa monumentală emană forţă şi se caracterizează printr-o îmbinare fină între suprafeţe plane, rigide, şi suprafeţe curbate, cu moliciuni textile şi tendinţe volatile. Construcţiile sculptorului sunt solide, euritmice, deosebit de închegate, cu străluciri de detaliu ce corespund artei sale îndrăzneţe, impresionante şi emancipate. Astfel, între lucrările sale se numără Bustul „Mihai Viteazul” din Podeni, Prahova, „Monumentul Eroilor” din Şoimari, Prahova, alte douã busturi monumentale „Mihai Viteazul” în Cazangic şi Cimislia – Republica Moldova, „Fântâna monumentală cu decoraţii” din Miami – Florida, S.U.A., Bustul „Nicolae Iorga” din Complexul Memorial „Constantin Stere”, Parcul Bucov – Ploieşti, „Monumentul Eroilor” Apostolache – Prahova, Bustul „Theodor Dill” din Hamburg – Germania, Bustul „Constantin Brâncoveanu” din Urlaţi, Prahova, „Monumentul Eroilor” din Predeal, Bustul „Grigore Vieru” din Ungheni, Republica Moldova.

Între participările la Taberele de Creaţie şi Simpozioanele de Sculptură Monumentală se remarcă cele de la Cucuteni, Simeria, Slănic-Moldova, Soveja, Lăzarea, Buşteni şi Valea Doftanei, dar şi cele de peste hotare din Rydobruk – Suedia, Kaposvar – Ungaria, Breckenridge şi Colorado – S.U.A., şi Boryong – Coreea de Sud.

Sub atenta sa implicare s-au derulat în ultimii ani, la Caransebeş, ediţiile Simpozionului Internaţional de Sculptură în Marmură şi Simpozionului Internaţional de Sculptură în Andezit, urmând ca, de anul acesta, să coordoneze aici evenimente similare, materialul de lucru fiind travertinul.

De asemenea, este autorul Arcului Unităţii Spiritual-Creştine şi al Ansamblului monumental format din şapte fântâni publice, cu tematică religioasă, situat în Centrul Civic al urbei de pe Timiş şi Sebeş, pe strada Mitropolit Nicolae Corneanu.

A expus personal în majoritatea galeriilor din ţară, dar şi peste hotare, în localităţi ca Miami şi Michigan – S.U.A., Londra – Marea Britanie, sau Idar-Oberstein, în Germania.

Are lucrări artistice în colecţii particulare din Germania, Italia, Danemarca, Franţa, Suedia, Finlanda, Elveţia, S.U.A., România, Ucraina, Grecia, Marea Britanie, Argentina, Coreea de Sud, Israel şi Palestina.

A avut expoziţii de grup în galeriile din ţară şi din străinătate, în localităţi ca Aabenraa şi Copenhaga – Danemarca, Braunschweig şi Norderstedt – Germania, Stokholm şi Trelleborg din Suedia, Geneva – Elveţia, West Palm Beach şi New York din S.U.A.

Pentru activitatea sa pe tărâmul artei a fost recompensat cu mai multe distincţii, între care Premiul „Artists Choice Woodcarving Competition”, Breckenridge Colorado – S.U.A., Medalia de argint decernată de fundaţia „Der Dreiter Strasse” din Hamburg – Germania, Bursa „Bian Mercer Trust” în Pietrasanta – Italia, şi Marele Premiu şi Trofeul de Sculptură „Constantin Brâncuşi” la Premiile „Niram Art” din Spania.

De menţionat şi faptul că Eugen Petri este distins cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Caransebeş.

Vasi POPESCU