Copii salvaţi de „Salvaţi Copiii”


Marţi, 8 iulie, Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului a găzduit reuniunea în cadrul căreia Organizaţia „Salvaţi Copiii” a donat aparatură în valoare totală de 18.000 de euro Secţiei de Neonatologie a Spitalului de Urgenţă Caransebeş. Echipamentele – a spus Măriuţa Simionescu, preşedintele Filialei Caraş-Severin a acestei organizaţii – au fost alese astfel încât să răspundă necesităţilor, Maternitatea din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului fiind dotată cu un incubator pentru nou-născuţi şi un monitor pentru funcţii vitale, menit să controleze parametrii vitali ai copiilor născuţi prematur.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, ai administraţiei locale şi judeţene, ai Spitalelor din Caransebeş şi Reşiţa, ai Cluburilor Rotary din cele două municipii, precum şi voluntari.

În cursul anului trecut, la Maternitatea din Caransebeş s-au înregistrat 550 de naşteri, dintre care 93, respectiv 17%, au fost premature. Mai mult, 93 de bebeluşi au avut nevoie de îngrijire la Secţia de Terapie Intensivă.

Conform declaraţiilor dr. Victoria Dozsa, şef Secţie Neonatologie, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş deserveşte localităţile aflate pe o rază de 50 de kilometri, iar până acum această secţie era insuficient dotată pentru a face faţă numărului disproporţionat de naşteri premature. De acum, însă, cele două aparate, vitale pentru supravieţuirea nou-născuţilor, le vor asigura acestora condiţii de dezvoltare asemănătoare copiilor născuţi la termen.

Din păcate, ţara noastră se menţine, şi anul acesta, pe un nedorit loc I în clasamentul mortalităţii infantile, la nivelul Uniunii Europene, cu o rată de 9 la mie, faţă de media europeană, care este de 4,1 la mie. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în 2012, în Caraş-Severin rata mortalităţii infantile era peste cea înregistrată la nivel naţional, respectiv de 11,6 la mie. Conform estimărilor făcute de Organizaţia „Salvaţi Copiii”, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii, precum şi prin echiparea maternităţilor cu aparatură medicală performantă.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, a spus că, din păcate, spitalul din Caransebeş raportează una din cele mai mari rate de naşteri premature din ţară, în condiţiile în care, în majoritatea spitalelor în care a fost, ponderea nu depăşeşte o zecime din total. Cu ajutorul noului incubator, însă, zeci de copii născuţi înainte de termen vor primi o şansă la viaţă şi, cu siguranţă, numărul deceselor în rândul celor născuţi prematur va scădea vizibil. „De când am început noi proiectul, în 2010, şi mortalitatea infantilă era de 10,1 la mie, iată că acum a scăzut la 9 la mie, ceea ce ne face să fim încrezători şi să ne dorim să continuăm, pentru că, din păcate, finanţarea din programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii este slabă, aşa că noi toţi trebuie să facem ceva pentru a asigura dotarea necesară supravieţuirii nou-născuţilor prematur. În toată această perioadă am strâns peste 4 milioane de lei, sumă investită în 47 de echipamente, pentru 37 de maternităţi din toată ţara. Şi nu ne vom opri aici”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Ambasadorul campaniei „Bun venit pe lume!”, Amalia Năstase, prezentă şi ea în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş, a remarcat că obiectivul acestui program de dotare a maternităţilor, derulat de Organizaţia „Salvaţi Copiii”, este acela de a contribui la reducerea mortalităţii infantile şi de a veni în sprijinul medicilor neonatologi, pentru a-i ajuta să-şi desfăşoare meseria în condiţii cel puţin decente, oaspetele exprimându-şi speranţa că, în viitorul apropiat, va reveni în municipiu cu noi echipamente.

La rândul ei, Victoria Dozsa, şef Secţie Neonatologie la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, a vorbit despre utilitatea acestor două aparate. „Este extraordinar pentru noi să avem aceste dotări, pentru că ne permit, pe de o parte, monitorizarea corectă a unui copil aflat în suferinţă după naştere şi, evident, acordarea ştiinţifică, într-un mod calificat, a primelor îngrijiri, pe de altă parte”, a mai declarat Victoria Dozsa.

Deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, care este medic de profesie, a spus că, în momentul în care a auzit de această iniţiativă, i-a contactat pe primarul municipiului, Marcel Vela, pe preşedintele Organizaţiei Caransebeş a PNL, Ioan Cojocariu, şi pe Renee Andronache, preşedintele Clubului Rotary, care cu toţii s-au implicat în ducerea ei la bun-sfârşit. El a mai vorbit şi despre măsurile care trebuie luate la nivelul Parlamentului, în domeniul Sănătăţii.

Viceprimarul Filip Strejariu a transmis salutul şi mulţumirile edilului-şef al municipiului, Marcel Vela, şi a vorbit despre perioada în care era medic de circumscripţie şi când se confrunta cu o rată a mortalităţii infantile şi de 25 la mie.

„Din punctul meu de vedere, în ceea ce priveşte Sănătatea, nu există buget mic, există doar priorităţi diferite”, a spus Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care a adăugat că se teme ca aceste acţiuni să nu fie greşit înţelese de Guvern, şi, prin urmare, Executivul să aloce mai puţini bani, în ideea că de dotările în domeniu se vor ocupa structuri precum Organizaţia „Salvaţi Copiii”.

City-managerul Nicolae Borcean s-a referit la pericolul pe care îl presupune mortalitatea infantilă, mai ales acum, când natalitatea în România este extrem de scăzută.

În încheiere, Măriuţa Simionescu a înmânat diplome reprezentanţilor Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului, Organizaţiei PNL Caransebeş, Clubului Rotary, precum şi personal deputatului Dan-Laurenţiu Tocuţ şi lui Ioan Cojocariu.

Sonia BERGER