Cortul este mijlocul cel mai comod pentru drumeţii montane, şi nu numai, pentru adăpost peste noapte. Pe lângă faptul că îţi îngăduie să pleci când doreşti, îţi dă posibilitatea să te opreşti unde vrei, excepţie făcând locurile interzise pentru campare. Trebuie ştiut că nu toate cabanele acceptă instalarea cortului în zonele limitrofe acestora, decât cele care au loc amenajat pentru campare, şi aceasta contra-cost. De asemenea, este interzisă instalarea cortului în rezervaţii ştiinţifice, rezervaţii naturale, iar în Parcurile naţionale – numai în acele locuri amenajate şi menţionate pe hartă, pliante, ghiduri, afişe etc.
Un călător care în fiecare zi a drumeţiei îşi instalează cortul, ca apoi a doua zi să-l desfacă şi să pornească mai departe, trebuie să ştie că are un loc restrâns pentru dormit şi un confort limitat. Dar toate acestea trec aproape neobservate în raport cu satisfacţia pe care ţi-o dă drumeţia, frumuseţea şi măreţia naturii.
-
Cortul pentru drumeţiile montane trebuie să aibă calitatea de a fi perfect impermeabil la ploaie şi totodată permeabil la aer, având o fereastră mică, cu plasă, anulând astfel pericolul de asfixiere. Trebuie să fie uşor, ca greutate, având în vedere traseele lungi de parcurs, uneori cu grad de dificultate mare. Ţesătura să fie rezistentă la vânt puternic, să aibă stabilitate prin ancorare bună, să suporte plieri repetate şi să reziste la spălat, să poată fi montat şi demontat repede. Cortul pentru munte este, ca formă, model iglu şi diferă faţă de cortul utilizat în excursia la Mare. În general, este conceput pentru două sau trei persoane şi este izoterm, are pereţi dubli şi astfel între cei doi pereţi de pânză se formează un strat de aer izolator, care protejează vara de căldură, iar în timpul rece, de frig.
Recomandarea este să vă cumpăraţi un cort performant pentru munte, care să întrunească aceste calităţi.
-
Dacă aţi cumpărat un cort nou, citiţi instrucţiunile de montare, primite la cumpărare, şi încercaţi să-l montaţi prima dată acasă, astfel fiindu-vă mai uşor să-l montaţi la munte şi putând să-i aduceţi unele adăugiri, după preferinţe. O folie de plastic, puţin mai mare decât mărimea bazei cortului, pusă sub el, îl protejează să nu se murdărească şi să nu se taie în eventualele pietre mici. Dacă corzile pentru ancorare sunt prea subţiri, le puteţi înlocui cu altele mai rezistente şi mult mai lungi. Adăugaţi câteva corzi şi câţiva ţăruşi pentru ancorare, astfel cortul va fi mai bine fixat, în cazul unui vânt puternic. Dacă cortul nu este prevăzut cu copertină pentru umbră la intrare, o puteţi confecţiona. Luaţi un material subţire, o pânză, pe care o prindeţi cu una din laturi în partea superioară a cortului, deasupra intrării, în câteva puncte, cu ajutorul unor bentiţe (sfori) cusute cu un capăt de cort, cu altul de material, şi care se vor lega între ele, astfel copertina este detaşabilă. Latura opusă a copertinei, întinsă bine, o fixaţi cu două beţe, înfipte cu un capăt în pământ, în plan vertical, şi care la rândul lor vor fi ancorate cu două corzi şi doi ţăruşi. Astfel vă formaţi în faţa cortului un umbrar modest, de dimensiuni pe care le apreciaţi. O folie de plastic mai mare, cât să acopere complet cortul şi să mai rămână pe margini cam o jumătate de metru, pe care se vor pune pietre pentru stabilitate. Două sfori aruncate peste cort şi prinse la capete de câte un bolovan, asigură mai bine folia de plastic. La munte, în cazul unei ploi torenţiale şi de durată, niciun cort nu face faţă.
-
Atât înainte de plecare în drumeţia montană, cât şi de fiecare dată când strângeţi cortul ca să plecaţi în etapa următoare, verificaţi cu atenţie dacă sunt toate elementele componente.
-
La munte, trebuie să aveţi mereu în gând faptul că vremea se poate schimba oricând, astfel încât să vă orientaţi din timp şi să luaţi măsurile adecvate. De aceea, în drumeţiile montane, cortul trebuie să aibă calitatea de a fi montat şi demontat repede.
-
Instalaţi cortul în timpul zilei, în felul acesta alegerea locului corespunzător se poate face cu mai multă exigenţă. După o zi de mers pe un traseu montan, odihna îşi cere dreptul, de aceea merită puţină osteneală pentru realizarea unui loc de odihnă plăcut.
-
La munte, dacă solul este pietros şi nu perminte baterea ţăruşilor pentru ancorarea cortului, corzile, care trebuie să aibă lungimea de circa doi metri, se vor lega printr-un laţ de unele pietre mai mari, care apoi vor fi împinse în partea opusă cortului, astfel încât corzile să fie bine întinse. Dacă configuraţia terenului o permite, corzile se pot lega de pomii mici din apropiere.
-
Căutaţi să aveţi o sursă de apă potabilă, izvor, în apropierea locului de campare. Unele lacuri au în amonte izvor de alimentare.
-
Locul ales pentru instalarea cortului trebuie să fie uscat. Curăţaţi locul de pietre şi eventuale crengi care pot deteriora partea de jos a acestuia.
-
Dacă este posibil, după caz, sub cort se pot pune frunze uscate, fân, paie, pentru a evita contactul cu solul rece. Este interzisă cu desăvârşire ruperea unor crenguţe din pomi, pentru a fi puse sub cort. Nu vandalizaţi natura! (Va urma)
Mircea SOCACIU
ghid montan