Cortul pentru munte şi modul de campare (II)


– Se va căuta o zonă puţin mai înaltă, sau puţin înclinată, care să nu permită colectarea apei de ploaie în jurul cortului.

Este interzisă săparea în jurul cortului a unui mic şanţ, pentru drenarea apei într-o parte mai joasă, în cazul unor ploi. Dacă până acum aşa s-a procedat de către unii turişti, acum acest lucru este interzis. Este interzisă degradarea solului, sub orice formă.

– Nu instalaţi cortul la baza unei pante sau în zona unei văi. Apa adunată pe versant, în cazul unei ploi, dar mai ales al unei ploi nocturne, vă poate inunda.

– Nu instalaţi cortul prea aproape de malul unui râu, care, în urma unei ploi puternice, poate ieşi din albie. Instalaţi cortul cu faţa spre râu sau spre lac, dacă aceasta este situaţia.

– Dacă instalaţi cortul la marginea unei păduri, el trebuie instalat cu spatele spre pădure şi cu intrarea în direcţia locului deschis.

– Nu instalaţi cortul la baza unor pereţi stâncoşi înalţi. Aceştia prezintă pericolul căderilor de pietre, torente de apă sau copaci doborâţi de vânt.

– Este periculoasă şi interzisă, de altfel, instalarea cortului la marginea unei prăpăstii.

– Instalaţi cortul cu partea din spate spre direcţia din care bate vântul.

– Nu instalaţi cortul sub copaci cu crengi uscate, care, sub influenţa vântului, se pot rupe şi pot cădea peste cort.

– Nu trebuie instalat cortul sub un copac foarte înalt şi singuratic. Copacul poate atrage trăsnetul pe timp de furtună cu descărcări electrice. Stejarul este întotdeauna atins de trăsnet, iar fagul aproape niciodată. S-a observat că trăsnetul este atras îndeosebi de stejari, brazi, molizi, plopi, ulmi şi nuci. Foarte rar sunt cazurile când trăsnetul loveşte fagul, arinul, teiul sau mărul, şi în niciun caz un arţar sau mesteacănul.

– Nu instalaţi cortul pe vârfuri, creste şi platouri înalte. Pe timp de furtună, trăsnetul loveşte cu predilecţie punctele înalte.

– Nu instalaţi cortul în zone bogate în zmeură şi afine, hrană apreciată de urşi, care cunosc aceste zone şi se deplasează noaptea spre ele. Evitaţi astfel unele întâlniri neplăcute.

– Nu lăsaţi resturi de alimente în pădure sau lângă cort, deoarece mirosul lor atrage animalele sălbatice, mai ales noaptea. Alimentele se ţin în pungi de plastic, în rucsac şi în cort.

– Este interzisă săparea unei gropi pentru depozitarea anumitor gunoaie şi resturi menajere, aşa cum s-a procedat uneori până acum, cu toate că la plecare veţi acoperi groapa. Pentru păstrarea mediului înconjurător curat şi nepoluat, fiecare turist are datoria să coboare de pe munte resturile menajere pe care le generează. Acestea se vor depune în locurile amenajate pentru colectare. În lipsa acestora, resturile menajere se vor duce până acasă.

– Nu montaţi cortul şi aveţi grijă pe unde călcaţi atunci când sunteţi în habitatul viperelor.

– Seara, nu aprindeţi lanterna în cort înainte de a-l închide; evitaţi astfel pătrunderea ţânţarilor şi a altor insecte.

– Nu închideţi complet cortul peste noapte, ci lăsaţi un loc mic, o fereastră prevăzută cu sită, pentru aer.

– Nu este indicată aprinderea aragazului de voiaj în interioarul cortului, când încercaţi să vă faceţi un ceai sau cafea. Din greşeală, dacă răsturnaţi aragazul, aprinderea cortului este posibilă. Folosiţi aragazul în afara cortului, într-un loc ferit de vânt şi amenajat, protejat, din lespezi sau făcut după o mică ridicătură de pământ.

– Aprinderea focului deschis în pădure este interzisă prin lege, dar, dacă vă aflaţi la o distanţă mai mare de 200 de metri de liziera pădurii, unde nu este nici vegetaţie uscată în apropiere, nu bate puternic vântul, şi doriţi să faceţi focul, aşezaţi vatra acestuia la o distanţă sigură faţă de cort, astfel încât scânteile ce pot sări să nu aprindă cortul. E bine să aveţi un recipient cu apă în apropierea focului, iar la plecare turnaţi apa peste jar şi verificaţi dacă acesta s-a stins complet. Deşi focul este indispensabil în multe activităţi în viaţa omului, poate fi şi un bun prieten în situaţiile de cumpănă, de singurătate, având un rol psihologic pozitiv de creştere a curajului, de îmbărbătare, totuşi recomandabil este să nu faceţi focul oriunde şi oricând.

– Pentru dormitul în cort, e necesar un sac de dormit, adecvat pentru munte, care să fie uşor, călduros, pentru cazul temperaturilor scăzute, şi să fie prevăzut cu glugă, care să se strângă în jurul capului. Izolirul, ce are rol de saltea, este din material sintetic şi trebuie să aibă folie de staniol pe ambele feţe. Se cunoaşte faptul că suprafeţele lucioase au proprietatea de-a respinge frigul, respectiv căldura, faţă de sensul de unde vin.

– În campare sunt necesare şi câteva obiecte de bucătărie, care trebuie să fie mici, cât mai reduse ca volum, şi cât mai uşoare. De asemenea, nu trebuie să lipsească un aragaz de voiaj şi una-două butelii de voiaj, precum şi alte ustensile specifice activităţii montane.

– Nu plecaţi în excursie dacă nu v-aţi asigurat toate mijloacele materiale necesare. Un echipament incomplet sau neadecvat vă creează greutăţi şi vă poate periclita reuşita excursiei. Totuşi, nu încărcaţi rucsacul peste limitele rezonabile de volum şi greutate. La munte fiecare trebuie să-şi ducă propriul rucsac.

– La munte, aproape toate activităţile prezintă unele riscuri, mai mici sau mai mari. De aceea, trebuie ţinut cont de anumite condiţii şi recomandări. Căutaţi să reţineţi şi să aplicaţi aceste sfaturi, poate şi altele, în drumeţiile montane, şi bucuraţi-vă de îndrumările unui montaniard veteran.

Mircea SOCACIU

Ghid montan