Covidul a omorât 342 de cărăşeni anul trecut!


Microscopic illustration of the spreading 2019 corona virus that was discovered in Wuhan, China. The image is an artisic but scientific interpretation, with all relevant surface details of this particular virus in place, including Spike Glycoproteins, Hemagglutinin-esterase, E- and M-Proteins and Envelope.


În cadrul recentei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au prezentat o informare asupra evoluției epidemiei de Covid-19 pe parcursul anului 2020, în judeţul Caraş-Severin.
Conform raportului, în luna martie s-au înregistrat 12 cazuri de infectare cu noul coronavirus şi un deces, în luna aprilie 76 (3 decese), în mai 20 (2), în iunie un singur caz (niciun deces), în luna iulie 154 (8), în august 378 (38), în septembrie au fost confirmate 671 de cazuri (26), în octombrie 1.285 (70), în noiembrie 2.096 (106), iar în decembrie 1.519 (106), de unde rezultă un total de 6.212 cazuri confirmate şi 342 de decese.
În Caraș-Severin, primul caz confirmat de Covid-19 a fost în data de 10 martie 2020, la un tânăr de 26 de ani, lucrător comercial din Reșița. De la sfârșitul lunii mai până în data de 26 iunie s-a înregistrat o perioadă în care nu a fost raportat nici un caz de Covid-19. Din data de 26 mai, din cauza unui focar înregistrat în județul Timiș, la un abator privat la care erau angajați mulți lucrători din zonele Bocșa, Oravița, Caransebeș şi Oțelu Roșu, au început să apară cazuri pozitive Covid-19 infectaţi în județul Timiș și care au reprezentat surse primare de infecție pentru apariția cazurilor Covid-19 în Caraş-Severin, înregistrate după această dată.
Începând din luna iulie până la sfârșitul anului au fost înregistrate la nivelul județului focare de cazuri Covid-19 atât la nivelul spitalelor, cât și în instituțiile de asistență medico-socială pentru copii și persoane în vârstă.
Repartiția pe sexe a numărului de cazuri a fost de 48% bărbaţi şi 52% femei. În ceea ce privește cele 342 decese, aproximativ 85% din total au fost la persoane de peste 60 de ani, grupa de vârstă cea mai afectată fiind populația de peste 71 de ani. Aproximativ 60% dintre decese au fost înregistrate în rândul polulației de sex masculin.
În informare se mai specifică faptul că aproximativ 93% dintre persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată. Cele mai frecvente boli asociate au fost reprezentate de afecțiuni cardio-vasculare (70%), diabet (33%), afecțiuni neurologice (22%), obezitate (19%), afecțiuni renale (17%), afecțiuni pulmonare (12%), neoplazii (10%), mulți dintre pacienții decedați având asociate mai multe boli dintre cele prezentate mai sus. De asemenea, au fost înregistrate și decese la persoane sub 60 de ani fără comorbidități, datorate răspunsului hiperimun al organismului faţă de infecția cu Sars-Cov-2.
Pentru depistarea cazurilor Covid-19 pozitive, anul trecut, la nivelul judeţului au fost efectuate un număr total de 25.204 teste RT-PCR.
Asistența medicală pentru pacienții Covid-19 – cazuri suspecte și cazuri confirmate – este asigurată de Staționarul Nr. 3 din Reșița (integral) și Secția cardiologie a Staționarului Nr. 2 Reșița (cazuri suspecte), cazurile grave și severe fiind internate în Secția de reanimare terapie intensivă a SJU Reșița, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeș (integral – spital suport) și Spitalul Orășenesc Oravița – un număr de 40 de paturi pentru cazurile confirmate de Covid-19.
Din data de 27 decembrie, la nivelul județului a fost demarată campania de vaccinare împotriva Covid-19, operaţiune aflată în plină desfăşurare la ora actuală.
Bianca METEŞ