„Credo” a făcut spectacol în Tabăra de teatru de la Satu Mare


În perioada 24-29 august, cinci membri ai trupei „Credo”, de la Centrul de voluntariat „Alexandra Florea” de pe lângă Episcopia Caransebeşului, au fost în Tabăra de teatru „Arttis” pentru copii şi tineri de la Satu Mare, aflată la cea de a XVI-a ediţie. Invitaţi de trupa „Arttis”, care a participat în primăvară la Festivalul de teatru „Tibiscum” de la Caransebeş, Melisa, Patricia, Dan, Iasmina şi Iulia au avut parte, în cele şase zile pe ateliere, de teatru, jocuri de rol şi improvizaţie, pantomimă şi mişcare scenică, dans, şi au legat prietenii cu alţi tineri din Satu Mare, Botoşani, Iaşi, Dorohoi, Carei, Sighetu Marmației, Baia Mare şi Sighişoara.

Invitaţi pentru prima data în această tabără, caransebeşenii s-au întrecut pe ei, cea mai mare provocare pentru cei cinci tineri fiind punerea în scenă, în doar o zi, a unor scenete pentru spectacolul de final de tabără oferit sătmărenilor, ca rezultat al experienţelor artistice acumulate în satul de vacanţă alături de studenţi la Facultatea de teatru din Târgu Mureş, actori şi instructori de dans veniţi să le împărtăşească tinerilor din experienţa lor acumulată sub luminile reflectoarelor.

E atât de mulţumitor să cunoşti oameni care au pasiuni comune cu tine, tocmai atunci când singura ta nevoie de tânăr este nevoia de oameni. În general, această tabără a fost gândită să funcționeze pe baza comunicării între oameni apropiaţi ca vârstă şi a unirii spiritelor creatoare pentru un scop comun – arta, de orice natură: teatru, dans, muzică, literatură. Am pregătit piese de teatru, melodii şi coregrafii în doar 12 ore, după care le-am pus pe scenă şi au fost primite exemplar. Timpul a fost provocarea supremă pentru noi. Totuşi, nu ne-am mulţumit cu atât şi am venit noi înşine cu provocări pentru fiinţele noastre morale – eu, Iulia şi Patricia am jucat travesti, am răstălmăcit  sceneta „Lecţie de viaţă” adaptând-o zilelor noastre, când rolurile în familie sunt inversate, iar copiii ajung mult prea devreme să se confrunte cu realităţile sociale ale timpului”, a declarat tânărul actor Dan Laurenţiu.

Veterana trupei Credo, Ioana Melisa, a fost revelaţia taberei, a dansat, a cântat, a jucat travesti, pantomimă, a fost  o prezenţă energică în toate atelierele, fiindcă îşi doreşte să se autodepăşească, să se pregătească pentru admiterea la Facultatea de teatru. „Atmosfera creată de cei care ne-am adunat la Satu Mare a fost una dinamică. Tot satul de vacanţă era adunat în faţa căsuţei noastre. Am cântat la chitară aproape non-stop, asta fiind una din alte pasiuni ale mele, în afară de teatru, am jucat jocuri de improvizaţie din care am învăţat o sumedenie de lucruri noi. Am avut onoarea să cunosc un tânăr student la actorie, care, prin vorbele sale, mi-a dat certitudinea că visul meu de a deveni actriţă poate să fie realizabil. Am legat prietenii care nu se vor destrăma cu timpul, sunt sigură de aceasta, pentru ca toţi suntem legaţi de un singur lucru – pasiunea pentru ceea ce faci –, iar noi jucăm teatru cu pasiune. Colegii mei au fost extraordinari, s-a văzut că suntem o echipă. Mulţumesc, «Credo»!”.

Ca recompensă pentru vitalitate şi originalitate pentru o prestaţie excepţională, atât la atelierele din cadrul taberei, dar mai ales din timpul spectacolului de final, trupa „Credo” a primit Premiul special „Ion Tifor”, echivalentul local al Premiului I pentru interpretare. Tinerii actori caransebeşeni se vor revedea cu o parte din noii lor prieteni din tabără la ediţia a II-a a Festivalului de teatru organizat la Caransebeş, anul viitor.

Bianca METEȘ