Criza gunoaielor e tot ce ne mai lipsea!


Recent, la Palatul administrativ din Reșița a avut loc o ședință al cărei subiect a fost găsirea unei soluții în viitoarea criză a deșeurilor, care se prefigurează în Caraș-Severin. Aceasta din cauză că, pe de o parte, operatorul care se ocupa până acum de sortarea și transportul deșeurilor își încetează activitatea în data de 30 noiembrie, iar pe de altă parte Centrul de management integrat al deșeurilor de la Lupac,  care ar fi trebuit finalizat anul acesta, va fi gata abia în 2016.

Concret, până în prezent, de gestionarea deșeurilor din județ se ocupă o asociere de două firme: Salprest Rampa și  Green Eco Bauer. Deșeurile generate de cărășeni erau duse pe Dealul Lupacului, pe o platformă de aproximativ 3.000 de metri pătrați, unde erau sortate și transportate mai departe spre deponeul de la Vulcan. Contractul cu această asociere era valabil până la terminarea Deponeului ecologic de la Lupac, care, conform proiectului inițial, ar fi trebuit finalizat până în 31 octombrie 2015.

Problemele au apărut în momentul în care s-a constatat că lucrările la acest deponeu nu se vor termina în timp util, fiind stabilit un nou termen pentru finalizarea proiectului, anume 30 iunie 2016. Proiectul are o valoare de 200 de milioane de lei și include închiderea gropilor de gunoi neconforme, realizarea unui centru integrat de management al deșeurilor și a unor stații de transfer intermediare, însă a înregistrat din start întârzieri importante, parte din ele fiind urmare a contestațiilor apărute la licitațiile de lucrări.

O altă situașie delicată în ceea ce privește gestionarea deșeurilor a apărut după ce administratorul societății Salprest Rampa a decedat, iar reprezentanții actuali ai firmei au anunțat că doresc încetarea contractului de asociere cu Green Eco Bauer, începând cu data de 30 noiembrie 2015. În aceste condiții, județul Caraș-Severin rămâne fără operator de gunoi, Green Eco Bauer neavând licență, societatea funcționând doar în asocierea cu Salprest, firmă din Cluj care avea licență pentru transportul și depozitarea deșeurilor.

Următoarea procedură legală pe care ar trebui să o urmez ar fi publicarea pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.). Partea proastă este aceea că, de la publicare până la licitaţie, pot trece şi trei, patru luni, şi cine ar dori să asigure un serviciu din martie până în iulie anul viitor, când va funcţiona Centrul de management de la Lupac? Nimeni nu vine pentru trei luni!“, a declarat Dani Borduz, directorul executiv al ADI Intercom Deşeuri Caraş-Severin.

Situaţia este cunoscută deja de administrațiile locale din județ, primarilor fiindu-le expusă problema, atrăgându-li-se totodată atenția că fiecare trebuie să găsească o soluție pentru comunitatea de care o reprezintă. Edilii au fost de altfel deja notificați și de către reprezentanții ADI Intercom Deșeuri.

Pentru moment, nu se știe încă ce se va întâmpla cu deșeurile din Caraș-Severin și dacă primarii vor găsi soluții de a le transporta în Hunedoara sau Mehedinți, toate haldinele din judeţul nostru fiind în prezent închise.

Sonia BERGER