Cu „Titanic Vals”, pe marea succesului


Călătoria trupei de teatru a Colegiului Național „Traian Doda” din Caransebeș prin universul dramaturgiei românești a continuat vineri, 12 iunie, cu o nouă reprezentație pe scena Casei de Cultură „George Suru”. După ce, la finele anului trecut, cu prilejul manifestărilor dedicate centenarului acestui colegiu, prezentaseră „Gaițele” lui Alexandru Kirițescu, de data aceasta a fost rândul lui Tudor Mușatescu. Astfel, în parteneriat cu Casa de Cultură a municipiului, elevii, coordonați și de această dată de prof. Mihaela Muntean, au pus în scenă piesa „Titanic Vals”.

Așa cum au demonstrat-o cei 12 elevi implicați în acest proiect – Oana Ștefana Dodoiu, Ioana Melissa Vasilică, Loredana Neagoe, Cristiana Cornean, Simina Velescu, Anastasia Coste, Andra Ardelean, Corina Lungu, Sebastian Sîrbu-Vlădescu, Alexandru Iliescu, George Vrăjitor și Denis Gruber –, comedia „Titanic Vals” nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea, chiar dacă a văzut lumina rampei acum 83 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „Acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi”.

Un naufragiu, o moştenire neaşteptată, un candidat-surpriză pentru un loc în parlament, un testament misterios, discursuri politice „piramidale” şi buclucuri sentimentale, lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie, totul a fost surprins într-un spectacol-satiră ce a dezvăluit noi perspective asupra umorului lui Muşatescu.

Politicianismul, demagogia, corupţia şi ipocrizia sunt tot atâtea cusururi magistral surprinse de Tudor Muşatescu în personaje pline de savoare, precum o soacră cicălitoare, o soţie cu dorinţe de parvenire, o fată din prima căsătorie, urgisită de soartă, şi trei copii din actuala căsnicie, răsfăţaţi până peste poate. Şi cel mai important personaj, tatăl de familie, omul simplu care se mulţumeşte cu liniştea căsuţei lui sărăcăcioase dintr-un orăşel de provincie și care nu doreşte să se mânjească cu măriri deşarte.

Într-o reprezentație de zile mari, cu mult entuziasm, dăruire și dragoste pentru teatru, acești elevi cu adevărat talentați au oferit, în fața unei săli pline, şansa redescoperirii lui Muşatescu de către tinerii de azi şi o reîntâlnire specială celor mai vârstnici, care-l aşteptau, poate, de mult timp. Colegiul Național „Traian Doda” demonstrează astfel, încă o dată, calitatea și valoarea elevilor, respectiv a profesorilor care îl reprezintă, iar trupa de teatru promite să revină la toamnă cu un repertoriu nou, la fel de atractiv, spre a culege din nou aplauze la scenă deschisă.

Bianca METEȘ