Afirmaţia aparţine primarului municipiului Caransebeş, Marcel Vela
Afirmaţia aparţine edilului-şef al municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, şi a fost făcută la recenta întâlnire a conducerii judeţului, cu primarii localităţilor din teritoriu, atunci când prefectul a comunicat noutăţile legislative privind Poliţia locală. ,,La Caransebeş, mai am 28 de poliţişti comunitari, asta după ce am dat afară 84. Am dat afară oameni care aduceau venituri la buget, pentru că aveau în pază obiective importante. Legea a fost făcută pe fugă şi este imposibil de pus în aplicare în mod operativ”, a mai spus Vela. (S. Berger)
În cursul săptămânii trecute, la sediul Instituţiei Prefectului – Caraş-Severin, din Reşiţa, a avut loc o întâlnire între Octavian Ţunea şi primarii din judeţ, tema constituind-o cel mai fierbinte subiect al momentului, respectiv înfiinţarea noii structuri a Poliţiei locale, mai exact cine şi cu cât va plăti cadrele însărcinate să păstreze ordinea în fiecare localitate.
Astfel, miercuri, 26 ianuarie, în Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, a avut loc o întrunire între reprezentanţii conducerii judeţului, primarii din teritoriu şi şefii instituţiilor deconcentrate. Între problemele puse în discuţie, s-au aflat şi noutăţile legislative din domeniul educaţiei, dar şi cu privire la poliţia locală, despre care participanţii la şedinţă au fost informaţi. După ce acestea le-au fost comunicate, primul care a luat cuvântul a fost Marcel Vela, edilul-şef al municipiului Caransebeş, care a spus că Legea poliţiei locale „a fost făcută pe fugă şi este imposibil de pus în aplicare în mod operativ. Normele au fost aprobate în 29 decembrie 2010, ceea ce ne-a obligat pe noi să convocăm consiliile locale în 31 decembrie, pentru a schimba sigla, asta ca să nu fim în ilegalitate la 1 ianuarie 2011“, a mai adăugat Vela.
Făcută în pripă şi de sus în jos, Legea Poliţiei locale se bate cap în cap cu Ordonanţa de Guvern Nr. 63/2010 privind restructurările la nivel local, precum şi cu alte acte normative cu privire la organizarea concursurilor pentru posturile vacante în sistemul public. Acest aspect a fost scos în evidenţă tot de Marcel Vela, primarul municipiului de pe Timiş şi Sebeş, care a dat ca exemplu comunitatea pe care o conduce: „La Caransebeş mai am 28 de poliţişti comunitari, asta după ce am dat afară 84, cum a cerut legea. Am dat afară oameni care aduceau venit la buget, pentru că aveau în pază obiective importante. În plus, dacă aş vrea să organizez concurs pentru postul de director al Poliţiei locale, nu aş putea face asta, pentru că există prevederi legislative care mă împiedică“.
Pus în faţa acestor argumente, prefectul Octavian Ţunea nu a putut face altceva decât să îi dea dreptate primarului de la Caransebeş, încercând totuşi să dea o altă tentă discuţiei: „Nicio lege nu e perfectă, la câte sunt însă… nici măcar juriştii nu le ştiu pe toate. E adevărat, normele au fost făcute în fugă, însă o să facem o intervenţie la Guvern pentru a aduce modificări care să permită primarilor să facă lucrurile bine“.
Nemulţumit nu a fost însă doar Marcel Vela, ci şi primarul de la Obreja, Petru Pop: „Chiar credeţi că vom putea face angajări la Poliţia locală? Cine credeţi că ar munci, să fie 24 de ore din 24 pe fază, pentru 500 de lei? Dumneavoastră aţi veni la Poliţia locală pentru 500 de lei, domnule prefect?“.
Prefectul nu a dat un răspuns. Concluzia am putea-o însă pune tot dintr-o replică rostită la şedinţă de Marcel Vela: „Poliţia locală s-a născut moartă…“.
Sonia BERGER