Cultură „3 în 1” la Muzeu


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş organizează vineri, 12 octombrie, trei evenimente: Târgul Mare de Sfânta Paraschiva, Conferinţa Naţională de Etnografie „Banatul Alpin şi zonele învecinate” şi vernisajul expoziţiei „Arta fotografică şi turismul în Banatul de Munte”. Târgul Mare de Sfânta Paraschiva, ajuns la cea de a II-a ediţie, se va desfăşura timp de trei zile, între orele 10 şi 18, în curtea interioară a Muzeului caransebeşean. Vizitatorii vor putea să petreacă câteva momente de relaxare, savurând şi achiziţionând produse culinare româneşti din carne, lapte şi produse de patiserie gătite după reţete tradiţionale, precum şi obiecte de artizanat realizate în serie limitată. Atmosfera va fi întreţinută cu muzică populară.

Tot vineri, începând de la ora 13, va avea loc vernisajul expoziţiei „Arta fotografică şi turismul în Banatul de Munte” ce cuprinde un număr impresionant de fotografii din colecţia lui Cornel Hamat, ilustrând etape din evoluţia staţiunii Muntele Mic: de la construirea de cabane şi unităţi de cazare, până la inaugurarea Monumentului Eroilor Bănăţeni. Prin această prezentare se doreşte o promovare a regiunii, ce cunoaşte o veche tradiţie turistică şi este potrivită, în special, pentru drumeţiile de vară şi de iarnă, călătoriile călare sau cu căruţa, cicloturism, excursii etnografice, ture cu maşini de teren sau cu tractorul, zboruri cu parapanta şi organizarea de „teambuilding”, activităţi care au atras în zonă tot mai mulţi turişti occidentali.

Începând de la ora 14, în „Aula Musei Caransebesiensis” se va desfăşura Conferinţa Naţională de Etnografie „Banatul Montan şi zonele învecinate”, în cadrul căreia specialişti din domeniul etnografiei vor susţine comunicări legate de tradiţii şi obiceiuri din Banatul Montan, o istorie nescrisă transmisă din tată în fiu. De asemenea, vor fi aduse în discuţie meşteşugurile şi arta populară specifice zonei. Din partea Muzeului caransebeşean va fi prezentat un material cu tema „Zăpostitul, sau Alaiul berbecilor din Slatina Timiş”, obicei strămoşesc practicat la începutul Postului Paştelui. Întrunirea are drept scop promovarea tradiţiilor şi a obiceiurilor practicate de bunicii şi străbunicii noştri.

Carmen SENCO