Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a organizat vineri, 12 octombrie, trei evenimente menite să îmbine cercetarea ştiinţifică şi promovarea turismului şi a tradiţiilor locale: Târgul Mare de Sfânta Paraschiva, ajuns la cea de-a doua ediţie, desfăşurat în curtea interioară a Muzeului caransebeşean, Conferinţa Naţională de Etnografie „Banatul Alpin şi zonele învecinate” şi vernisajul expoziţiei „Arta fotografică şi turismul în Banatul de Munte”. Conform directorului instituţiei, dr. Adrian Ardeţ, Muzeul îşi îndeplineşte astfel obiectivele principale: de descoperire, de valorificare şi de promovare a valorilor tradiţionale ale Banatului de Munte. „Cu această ocazie, am încercat să îmbinăm un simpozion ştiinţific, o expoziţie a cărei temă este legată de turism şi acest târg al produselor din zonă. Sunt prezenţi producători din toate zonele Caraş-Severinului, ce oferă brânză, carne, fructe de sezon, ţuică, miere de albine, obiecte de artizanat şi, pentru prima oară la Caransebeş, producători de must şi vin din Valea Călugărească, iar atmosfera este întreţinută de muzica şi dansul popular”, a mai spus Adrian Ardeţ.
În cadrul Conferinţei Naţionale de Etnografie „Banatul Montan şi zonele învecinate”, specialişti din domeniul etnografiei, de la Camera Agricolă, de la Muzeele din Caransebeş, Lugoj şi Timişoara au susţinut comunicări legate de tradiţii şi obiceiuri din Banatul Montan, de istoria nescrisă, transmisă din generaţie în generaţie.
Un alt eveniment l-a constituit vernisarea expoziţiei „Arta fotografică şi turismul în Banatul de Munte”, ce cuprinde peste 60 de fotografii din colecţia lui Cornel Hamat, ilustrând etape din evoluţia staţiunii Muntele Mic din 1936, de la construirea primelor cabane şi unităţi de cazare, până la inaugurarea Monumentului Eroilor Bănăţeni. „A fost un mare privilegiu şi Muzeul este onorat de faptul că a intrat în posesia unor fotografii de excepţie. Spun acest lucru pentru că semnalele venite din Germania, Austria şi Serbia, sunt extraordinare. Domnul Cornel Hamat ne-a donat aceste fotografii şi acest lucru ne face să ne simţim onoraţi”, a declarat Adrian Ardeţ. Prezentarea expoziţiei a fost făcută de nepotul lui Cornel Hamat, fotograful Lucian Ionescu, angajat al Muzeului caransebeşean, care a vorbit despre începuturile dezvoltării staţiunii, prin anii 1900, când, datorită condiţiilor climaterice deosebite, Muntele Mic a devenit cea mai importantă staţiune alpină a ţării. Lucian Ionescu a mai trecut în revistă evoluţia zonei până la înlocuirea vechii Cruci de lemn cu una metalică şi construirea de noi cabane, hoteluri şi a teleschiurilor. Amănunte inedite legate de ridicarea şi funcţionarea primelor cabane au mai fost prezentate şi de col. (r) Liviu Groza. Expoziţia urmăreşte promovarea regiunii, ce se bucură de o veche tradiţie turistică şi este potrivită, în special, pentru drumeţia de vară şi de iarnă, călătoriile călare sau cu căruţa, pentru cicloturism, excursii etnografice, zboruri cu parapanta şi organizarea de „teambuilding”, activităţi care au atras în zonă mulţi turişti.
Carmen SENCO