Caransebeşul, străveche vatră de cultură în Banat, îşi reintră, treptat-treptat, în drepturi. Peste puţin timp, Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” – spaţiu de lansare şi manifestare a numeroase nume în lumea culturală din ţară – va redeveni funcţională după ce lucrările de reabilitare şi modernizare se apropie de sfârşit. Potrivit directorului instituţiei de cultură, Ioan Cojocariu, acum se lucrează la construirea balcoanelor care vor înnobila spaţiul. „Am găsit soluţia tehnică acceptată de toate organismele şi instituţiile, soluţie care rezolvă şi problema de evacuare în caz de incendiu. După finalizarea lucrărilor la balcoane, vom putea solicita din partea celorlalte firme implicate în reamenajarea sălii să finalizeze lucrările de mochetare şi amplasare a scaunelor. În paralel, se desfăşoară alte activităţi de modernizare la intrarea în Sala de spectacole, după finalizarea cărora, în cel mult o lună şi jumătate, publicul va putea asista la primul spectacol”, ne-a declarat Ioan Cojocariu.
La amenajarea sălii s-a ţinut cont şi de faptul că, la ora actuală, Cinematograful Tineretului, recent reintrat în patrimoniul local, nu este încă funcţional. Până la găsirea soluţiilor pentru obţinerea fondurilor necesare reabilitării sălii specializate în difuzarea filmelor, în Sala de spectacole a Casei de Cultură a fost amplasat un ecran pe care să poată fi proiectate imagini. „Tehnica modernă permite proiectarea din spate a imaginilor, printr-o retroproiecţie, nu ca la sălile clasice, aşa că vom putea invita publicul la film”, a mai adăugat Cojocariu.
Noua Sală de spectacole asigură 256 de locuri, cu câteva mai puţine decât cele existente în urmă cu câţiva zeci de ani. „Noile scaune sunt mult mai confortabile şi le înlocuiesc pe cele vechi, de lemn. De asemenea, potrivit noilor norme, a trebuit să mărim distanţa dintre rânduri, în aşa fel încât să asigurăm spectatorilor, în caz de necesitate, o evacuare cât mai rapidă şi mai sigură”, a mai adăugat Cojocariu.
În ceea ce priveşte programul manifestărilor menite să marcheze festivitatea de deschidere a Sălii de spectacole, administratorii gândesc un program variat, care să se adreseze atât iubitorilor muzicii clasice, celor care agreează muzica populară, dar şi celor care vor să urmărească o piesă de teatru sau un film. „Vor fi mai multe zile pline, în care diferite categorii de consumatori de artă se vor putea bucura de noua sală, cu speranţa că publicul va rămâne mereu alături de noi. Să nu uităm că municipiul nostru a constituit dintotdeauna o vatră de cultură, iar strădaniile noastre se îndreaptă în sensul păstrării şi permanentizării acestei tradiţii străvechi”, a mai spus Ioan Cojocariu.
Carmen SENCO