În cadrul amplei manifestări cultural-artistice desfăşurate recent sub genericul „Poezia vie” în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului, Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, a vorbit despre înfiinţarea la Caransebeş, în viitorul apropiat, a unui muzeu al literaturii din localitate.
Acesta ar urma să fie amplasat în clădirea fostei Procuraturi, din vecinătatea Judecătoriei, imobilul respectiv fiind primul cu etaj din Caransebeş, construit în perioada Imperiului Austro-Ungar tocmai cu scopul de a-i oprima pe locuitorii oraşului. În prezent, clădirea se află în administrarea Primăriei municipiului. „Atunci când am luat această decizie – a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” –, i-am zis domnului primar Marcel Vela că doar prin cultură vom reuşi să scoatem din pereţi ţipetele celor care, ani la rândul, au fost chinuiţi aici, iar dânsul a fost perfect de acord cu asta”.
Managerul aşezământului cultural a spus că, deocamdată, e vorba doar de un moment de inerţie birocratică, respectiv câteva probleme de apartamentare, care ţin de separarea unor încăperi de clădirea Judecătoriei, după care imobilul va fi intabulat şi se va trece la amenajarea muzeului. „Acesta este gândit astfel încât fiecare autor va beneficia de o cameră proprie, unde vor fi expuse cărţile, obiectele personale, amintirile. Nicio încăpere nu va avea uşă, în aşa fel încât vom putea trece de la un scriitor la altul ca şi cum am fi contemporani cu ei, ca şi cum ar fi lângă noi. Mi-aş dori să-l inaugurăm într-o zi de 9 mai”, a mai spus Ioan Cojocariu.
La rândul său, Cornel Ungureanu a declarat că primii care îşi vor găsi un binemeritat spaţiu în acest adevărat lăcaş de cultură vor fi Horia Pătraşcu, Sorin Titel şi George Suru.
Sonia BERGER