,,Dacă nu mor acum, nu mai mor niciodată!”


Maria Geogean-Stroe:

,,Dacă nu mor acum, nu mai mor niciodată!”

Soţii Geogean-Stroe, care şi-au pierdut viaţa în urgia care s-a abătut marţi după-amiază asupra zonei satelor Feneş, Armeniş şi Sat Bătrân, au fost conduşi pe ultimul drum sâmbătă, 3 aprilie. Înmormântarea celor doi a avut loc în localitatea natală a femeii, la Sat Bătrân. Durerea tuturor celor care i-au cunoscut nu cunoaşte limite. În urma lor au rămas fără părinţi trei copii, dintre care doar o tânără de 24 de ani lucrează, ceilalţi doi încă studiază.

Nicolae-Dorin Geogean-Stroe avea 47 de ani şi a fost, timp de 7 ani, în perioada 1985-1992, pilot de aeronave, iar din 1992 a ocupat funcţia de consilier expert până în 2001, când a fost silit să părăsească şi această activitate. Din 2007 s-a angajat ca referent de specialitate la Compartimentul Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Caransebeş. În martie 2009, datorită calităţilor profesionale de care a dat dovadă, a fost delegat să îndeplinească şi funcţia de şef al Biroului Administrativ al Primăriei. În decembrie 2009, odată cu intrarea în vigoare a Legii 329/2009, pentru că nivelul pensiei sale depăşea cu câţiva lei plafonul maxim impus, a fost din nou nevoit să se retragă din activitate.

Soţia lui, Maria, în vârstă de 40 de ani, asistentă medicală la secţia Obstretică-Ginecologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, care în seara fatidică ar fi trebuit să intre în tură, speriată de furia nemaivăzută a apelor, a telefonat unei colege, căreia a apucat să-i spună doar atât: „Dacă nu mor acum, nu mai mor niciodată!” Apoi legătura s-a întrerupt. Din spusele martorilor, maşina a fost luată de ape, iar ei, după ce au reuşit să se salveze, pe moment, din ghearele morţii, şi-au strâns braţele în jurul unui copac. Din nefericire, un val uriaş de apă a smuls din rădăcini copacul, care a luat-o la vale.

Trupurile lor au fost descoperite a două zi, la distanţă de aproximativ 30 de kilometri de locul producerii tragediei.

Despre amândoi, colegii, prietenii şi toţi cei care i-au cunoscut nu au decât amintiri de bine.

De altfel, cantităţile imense de apă căzute în doar câteva clipe, i-au lăsat fără replică şi pe specialiştii de la Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, care anunţaseră că a fost instituit Cod Galben de furtuni şi că vor cădea 25-30 de litri de apă pe metrul pătrat. În realitate, au căzut 110 litri de apă pe metrul pătrat…

Carmen SENCO