Dacia Romană, cu porţile deschise, la Tibiscum-Jupa


Sâmbătă, 25 iulie, la Rezervația Tibiscum-Jupa a avut loc ,,Ziua Porţilor Deschise”. Situl arheologic este situat în apropierea cartierului caransebeşean Jupa, întinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ 17 hectare, cu acces de pe Drumul European 70. Pe ambele sensuri ale şoselei sunt amplasate panouri informative care menţionează existenţa, aici, a vestigiilor istorice.

La acțiunea de sâmbătă au participat specialişti în domeniu din Timişoara, Cluj, Reşiţa și Caransebeş, precum şi un numeros public din zonă.

De-a lungul zilei au avut loc o serie de activităţi precum prezentare de carte şi sesiuni de comunicare de specialitate, demonstaţii de lupte cu gladiatori, dansuri romane, un recital de poezie în grai autentic susţinut de prof. univ. dr. Viorel Boldurean, concertul formaţiei „Duo Vilon” – Ada Vizman şi Simona Dehelean, dar şi spectacole de dansuri populare susţinute de grupurile folclorice „Florile Stăvilarului” din comuna Coştei, cu solista vocală Sabrina Danciu, conducător Liliana Carebia, şi „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeş, solistă Daiana Cucuruz Novac, coregraf Simion Dragalina. De asemenea, membrii trupei clujene de reconstituiri istorice „Virtus Antiqua” au încântat publicul cu prezenţa lor scenică.

La manifestare a participat şi cunoscutul bucătar bănăţean Uica Mihai, colaborator al Postului regional din Timişoara al Televiziunii Române. Cu îndemânarea-i binecunoscută, acesta a aruncat în oala fermecată doi berbecuţi şi a preparat la ceaun „Papricaş ca la oraş”, cu salată de ardei copţi, dar şi alte specialităţi culinare tradiţionale. El a fost însoţit de Ionel Stef din Buziaş şi de Dan Condre din Timişoara, ambii mari iubitori şi cunoscători de istorie.

De la manifestare nu au lipsit micii şi ţuica, dar mai ales, având în vedere căldura tropicală, berea şi sucul.

Scopul desfăşurării acestui eveniment este acela de a se atrage un număr cât mai mare de turişti la Situl arheologic Tibiscum. Totodată, dorim captarea atenţiei opiniei publice asupra acestui obiectiv arheologic, pentru o mai bună valorificare istorică şi turistică a acestuia. Nu în ultimul rând, ne dorim o promovare eficientă a patrimoniului nostru cultural naţional, dar şi universal, precum şi integrarea sitului în circuitul turistic intern şi internaţional”, ne-a spus Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, cu aportul Colectivului de Istorie al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi al altor colaboratori apropiaţi.

Antica aşezare Tibiscum a fost fondată în anul 101 după Hristos, fiind situată în depresiunea de contact dintre culoarele râurilor Timiş şi Bistra, pe o câmpie înaltă, la şase kilometri nord de municipiul Caransebeş.

Între localităţile Daciei Romane, Tibiscum se evidenţia printr-o istorie marcată de multe elemente inedite. Poziţia sa geografică, aproximativ în centrul zonei de sud-vest a Daciei, dezvoltarea economică a aşezării, urmată de o creştere demografică şi de înflorirea urbană, au determinat şi impulsionat apariţia unui centru militar, economic şi spiritual extrem de important.

Zona în care au fost amplasate castrul şi aşezarea civilă Tibiscum, de o parte şi de alta a râului, era formată din două terase înalte, ferite de inundaţii. În timp însă, cursul fluctuant al râului Timiş a determinat apariţia unor denivelări care au condus la modificarea configuraţiei terenului şi inundarea zonei. Prin urmare, în prezent, cea mai mare parte a vechii aşezări, respectiv partea centrală, nu mai există.

Un alt aspect care evidenţiază importanţa anticei localităţi se referă la faptul că aceasta se afla la intersecţia a două drumuri imperiale.

În secolul al II-lea, în perioada Împăratului Septimius Severus, aşezarea Tibiscum a deţinut locul cel mai important în sistemul defensiv al sud-vestului provinciei şi, implicit, al capitalei Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Situl arheologic de lângă urbea de pe Timiş şi Sebeş este cel mai mare din Regiunea Banat. Descoperirile de aici sunt deosebit de valoroase şi importante, între acestea remarcându-se „Silenul de la Tibiscum”, o reprezentare de pe un vas, care îl întruchipează pe zeul vinului şi al teatrului. Piesa este unicat în România, are o valoare de patrimoniu internaţional, şi se află într-o perfectă stare de conservare.

Vasi POPESCU

Ştefan ISAC